Αλ Τζαζίρα : Με ραδιενεργό πολώνιο δηλητηρίασαν τον Αραφάτ

REUTERS

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα μετέδωσε χθες Τετάρτη, επικαλούμενο αντίγραφο έκθεσης Ελβετών εμπειρογνωμόνων, ότι οι αναλύσεις στα δείγματα που ελήφθησαν από το λείψανο του πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ από ελβετικό εργαστήριο, υποστηρίζουν την υπόθεση της δηλητηρίασης από ραδιενεργό πολώνιο. «Αποκαλύπτουμε ένα πραγματικό έγκλημα, μια πολιτική δολοφονία», δήλωσε η Σούχα Αραφάτ (φωτογραφία) χθες στο Ρόιτερς από το Παρίσι.

Οι Ελβετοί επιστήμονες αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 14:45 (ώρα Ελλάδος) σχετικά με τα ευρήματά τους . Οι καθηγητές Πατρίς Μανζέν, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης και ο Φρανσουά Μποσίντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ακτινοφυσικής του Νοσοκομείου θα «απαντήσουν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την έκθεσή τους, η οποία παραδόθηκε την Τρίτη σε εκπροσώπους της κυρίας Σούχα Αραφάτ και στην Παλαιστινιακή Αρχή», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων, περιλαμβανομένων επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, άνοιξαν τον τάφο του Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης τον περασμένο Νοέμβριο κι έλαβαν δείγματα από το λείψανό του αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν την θεωρία της δηλητηρίασης.

Ο Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε γαλλικό νοσοκομείο στις 11 Νοεμβρίου του 2004. Τον Νοέμβριο του 2012, δείγματα από το λείψανό του είχαν παραδοθεί σε γάλλους, Ελβετούς και Ρώσους εμπειρογνώμονες για να αποφανθούν αν ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση.

Αντίδραση του Ισραήλ
Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. «Δεν υπάρχει καμία σχέση του Ισραήλ με κανένα τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιγκάλ Παλμόρ, απαντώντας σε ερώτηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τα συμπεράσματα της έκθεσης «είναι απολύτως ασαφή», σχολίασε ο ίδιος.

«Επομένως, αυτό που έχουμε εδώ δεν είναι μία επιστημονική απόδειξη που να καθορίζει τα αίτια θανάτου, αλλά μάλλον ένα ακόμη επεισόδιο στην ατέλειωτη σαπουνόπερα στην οποία η Σούχα Αραφάτ αντιμετωπίζει την Παλαιστινιακή Αρχή», είπε ο Παλμόρ αναφερόμενος στη χήρα του Αραφάτ. «Η θεωρία έχει περισσότερες τρύπες απ΄ό,τι το ελβετικό τυρί», σχολίασε.

Σχετικά άρθρα