«Αλκοολικός από τα 14»: Η δύσκολη ζωή του Μάθιου Πέρι και ο προαναγγελθείς θάνατός του

«Αλκοολικός από τα 14»: Η δύσκολη ζωή του Μάθιου Πέρι και ο προαναγγελθείς θάνατός του
epa10946707 (FILE) Actor Matthew Perry arrives at the 13th Annual ESPY Awards at the Kodak Theatre in Hollywood, Los Angeles, California, USA, 13 July 2005 (reissued 29 October 2023). US actor Matthew Perry, known for his role in a tv series 'Friends', has died at his home in Los Angeles on 28 October 2023, at the age of 54, according to Los Angeles Police. EPA/EMILIO FLORES *** Local Caption *** 00480767 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όταν προβλήθηκε το επεισόδιο «The One With Monica and Chandler's Wedding», τον Μάιο του 2001, ο Πέρι ζούσε σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Στα όσα μπορεί να μάθεις κάποιος για τη ζωή του «Τσάντλερ Μπινγκ» από τα «Φιλαράκια», του Μάθιου Πέρι που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, αναφέρεται ο Guardian, σε άρθρο που τιτλοφορείται «Αλκοολικός από την ηλικία των 14: Η δύσκολη ζωή του Μάθιου Πέρι και ο προαναγγελθείς θάνατός του».

Η συντάκτρια του άρθρου, Ελ Χαντ, αναφέρει πως διάβασε το 2022 την αυτοβιογραφία του Πέρι «Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing» και υποστηρίζει πως ο ίδιος ο Πέρι χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν «έτοιμο» εθισμένο, που ήπιε το πρώτο του ποτό σε ηλικία 14 ετών και εθισμένο στα παυσίπονα με το πρώτο του χάπι, που του συνταγογραφήθηκε μετά από ένα ατύχημα με τζετ σκι. «Φτιαγμένος», οδηγούσε μια κόκκινη Mustang Cabrio σε όλη την έρημο, νιώθοντας «πλήρη και απόλυτη ευφορία»: «Θυμάμαι να σκέφτομαι: “Αν αυτό δεν με σκοτώσει, θα το ξανακάνω”». Δεν το έκανε τότε, σημειώνει η Χαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μολονότι η καριέρα του Πέρι δεν απογειώθηκε ποτέ πέρα από τους Friends, ήταν αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος ηθοποιός σε ένα ταλαντούχο καστ έξι ατόμων. Οποιοσδήποτε εμφανίσιμος τύπος μπορεί να είναι ο εξυπνάκιας που κάνει αστεία στη γωνία, αλλά ο Πέρι έδωσε στον Τσάντλερ ενέργεια και συναισθηματικό βάθος, αναφέρει η Χαντ.

Η επιτυχία των Friends ήταν αυτό που τον βοήθησε να επιβιώσει, ανέφερε ο Πέρι στο βιβλίο του. «Δεν υπήρχε περίπτωση να ήμουν ένας επαγγελματίας ηθοποιός. Δεν θα έμενα νηφάλιος γι’ αυτό, δεν άξιζε να μην κάνω ηρωίνη γι’ αυτό (…) Όταν κερδίζεις 1 εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα, δεν έχεις την πολυτέλεια να πιείς το 17ο ποτό».

Δεν είναι περίεργο που ο Πέρι ήταν τόσο αγαπητός για τον χαρακτήρα του. «Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», έγραψε, το βίωσε ως βάρος, αν και τελευταία είχε φτάσει σε κάποιου είδους «ειρήνη» με το Friends ως κληρονομιά του. «Αν πρόκειται να γίνεις κάτι τυποποιημένο, αυτός είναι ο τρόπος να το κάνεις».

Στο γενικευμένο σοκ από τον θάνατό του, καθώς ο κόσμος ξύπνησε με την είδηση το πρωί της Κυριακής, μπορείτε να φανταστείτε τον Πέρι να σηκώνει το ένα φρύδι με απορία. Όπως έγραψε ο ίδιος: «Δεν είχα καμία γ…..η ελπίδα».

Κατά τα γυρίσματα των Friends, ο Πέρι ήταν συχνά μεθυσμένος, μαστουρωμένος ή με πονοκέφαλο στα γυρίσματα, προκαλώντας την ανησυχία της Τζένιφερ Άνιστον. «Το μυρίζουμε έναν περίεργο αλλά αγαπησιάρικο τρόπο» είχε δηλώσει η ίδια.

Ακόμη και ένας «νηφάλιος βοηθός» που τον παρακολουθούσε στη δουλειά, αποδείχθηκε ανεπαρκής δικλείδα ασφαλείας: Όταν μια ανάγνωση σεναρίων διακόπηκε από την ασυνεννοησία του Πέρι, όλο το καστ της σειράς παρενέβη.

Όταν προβλήθηκε το επεισόδιο «The One With Monica and Chandler’s Wedding», τον Μάιο του 2001, ο Πέρι ζούσε σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Η Χαντ στη συνέχεια αναφέρεται στις προσπαθείς αποτοξίνωσης του Πέρι, στις χειρουργικές επεμβάσεις που έκανε λόγω των εθισμών του και στο πόσο σημαντικό ήταν για αυτό να βοηθά άλλους ανθρώπους με εθισμούς.

Παρ’ όλες τις χειρονομίες του για νηφαλιότητα, «βλέποντας μπροστά» και προχωρώντας προς το μέλλον, το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίο του μοιάζει σαν ο Πέρι να μιλάει από τον τάφο, αναλογιζόμενος τα πρόσωπα των αγαπημένων του, σαν να έχει ήδη φύγει από τη ζωή.

Μπορεί ο κόσμος να σοκαρίστηκε από τον πρόωρο θάνατό του, αλλά ο Πέρι ήξερε ότι ο εθισμός του θα τον σκότωνε. Μας το είπε έντυπα πριν από έναν χρόνο, σε ένα βιβλίο που έφτασε σε εξαψήφιο αριθμό πωλήσεων. Πράγματι, έγραψε, το πιο εκπληκτικό συμπέρασμά του ήταν ότι δεν είχε ήδη πεθάνει.

«Υπάρχουν δύο είδη τοξικομανών», έγραψε ο Πέρι για την προτίμησή του στα οπιούχα έναντι της κοκαΐνης. «Αυτοί που θέλουν να ανεβαίνουν και αυτοί που θέλουν να κατεβαίνουν». “Ήθελα να λιώνω στον καναπέ μου και να νιώθω υπέροχα”. Μπορείς μόνο να ελπίζεις ότι, τώρα, είναι τόσο κοντά στην ευτυχία όσο ένιωθε εκείνο το πρωί στην κόκκινη Mustang.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: