Αλλαντικά Αραπιάν: Γεύσεις που ξυπνούν μνήμες άλλων εποχών

Αλλαντικά Αραπιάν: Γεύσεις που ξυπνούν μνήμες άλλων εποχών

Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, 3ης γενιάς ιδιοκτήτης των Αλλαντικών Αραπιάν, αποκαλύπτει στο FortuneGreece.com το «μυστικό» της επιτυχίας της ιστορικής επιχείρησης.

Μια ιστορία σχεδόν ενός αιώνα κουβαλάει το κατάστημα αλλαντικών Αραπιάν στην οδό Ευριπίδου. Από το 1935 όταν και πρωτοάνοιξε από τον Αρμένιο Σαρκίς Αραπιάν έχει μεγαλώσει γενεές και γενεές με τα παραδοσιακά του προϊόντα και διαρκώς εκπλήσσει τους καταναλωτές. Σήμερα έχει περάσει στα χέρια της 3ης γενιάς ιδιοκτητών, με τον Φάνη Θεοδωρόπουλο να είναι η «ψυχή» του μαγαζιού.

Η ιστορία ξεκινά όταν ο παππούς του Φάνη, πρόσφυγας από την Πόλη, και ο Σαρκίς Αραπιάν γνωρίστηκαν σε μια συνοικία της Γλυφάδας και έγιναν συνέταιροι. Η ιδέα της ενασχόλησης με τα αλλαντικά ήταν δελεαστική για τον παππού Θεοδωρόπουλο, αφού και ο ίδιος ήταν εξοικειωμένος με την πολίτικη κουζίνα. Από το 1980, όταν ο Σαρκίς φεύγει ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών, ο πατέρας του Φάνη, 2ης γενιάς ιδιοκτήτης, αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη διοίκηση του καταστήματος, δίνοντας νέα πνοή στην επιχείρηση και διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και την παράδοση. Μέχρι τότε η παραγωγή των αλλαντικών γινόταν στο εργοστάσιό τους στην Παλιά Κοκκινιά, ενώ εδώ και αρκετές δεκαετίες τα αλλαντικά, τα οποία είναι φυσικής ωρίμανσης, παράγονται σε μια μικρή μονάδα στην Προσουτσάνη της Δράμας.

Ο Φάνης, γυμναστής στο επάγγελμα, μιλά στο FortuneGreece.com για το πως αποφάσισε πριν από 11 χρόνια να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. «Βλέποντας ότι ο αθλητισμός δεν είχε μέλλον αποφάσισα να ασχοληθώ με τα αλλαντικά. Ήταν κάτι που μου άρεσε γιατί από ηλικία 6-7 ετών θυμάμαι τον εαυτό μου να περνάω τα Σάββατα στο μαγαζί του πατέρα μου».

Οι μυρωδιές, τα χρώματα και η ποικιλία των προϊόντων είναι κάτι που δεν μένει απαρατήρητο από τους πελάτες και τους περαστικούς. Το μαγαζί είναι κυρίως γνωστό για το σουτζούκι και τον παστουρμά από μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας, τα οποία είναι ελληνικής προελεύσεως και γίνονται ανάρπαστα. Βεβαίως για τους λάτρεις της κλασικής συνταγής, υπάρχει και ο παστουρμάς από καμήλα.

 Διαβάστε ακόμη: Amvrosia Gourmet: Aπό την ελληνική γη στα Great Taste Awards

Το μαγαζί βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 41 και αποτελεί μέρος της παραδοσιακής και ιστορικής αγοράς της Αθήνας. Βεβαίως και έχουν αλλάξει πολλά από το 1922. Σήμερα, όπως μας λέει ο Φάνης, η περιοχή έχει αρχίζει και αναβαθμίζεται και μεταβάλλεται εκ νέου σε μια αγορά που σφύζει από ζωή. Ο κόσμος που επισκέπτεται τα μαγαζιά είναι σίγουρα πολύ περισσότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται πτώση στις ποσότητες που ψωνίζει. Η οικονομική κρίση, αναμφίβολα, δεν επιτρέπει εκτιμήσεις με δεδομένο ότι η αγοραστική δυνατότητα ολοένα και συρρικνώνεται. «Οι εκτιμήσεις μας είναι πια σε επίπεδο εβδομάδας. Είμαστε τυχεροί γιατί η χρονιά έχει κυλήσει ικανοποιητικά χωρίς απώλειες». Ενδεικτικός μήνας είναι ο Δεκέμβριος, μήνας κατά τον οποίο γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Ο Φάνης λέει με ανακούφιση ότι περσινός Δεκέμβριος πήγε ανέλπιστα καλά και οι προσδοκίες για τον φετινό μήνα είναι αντίστοιχες.

Επιπρόσθετα, στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη θα έχει ανοίξει και το νέο κατάστημα της επιχείρησης, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με την εστίαση, ενώ βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία του πρώτου ελληνικού chorizo, του γνωστού ισπανικού λουκάνικου, από το εργοστάσιο στη Δράμα.

Καλά νέα έρχονται και από το μέτωπο των επιχειρήσεων. Ο Φάνης διαπιστώνει ότι παρά την κρίση αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των καταστημάτων που ανοίγουν στον κλάδο της εστίασης με αποτέλεσμα να συνάπτονται συνεργασίες στον τομέα της χονδρικής. «Όταν σου αρέσει αυτό που κάνεις και είσαι σε εγρήγορση, δεν είναι δύσκολο να κουβαλάς μια παράδοση τόσων ετών. Στόχος μας είναι να κρατάμε αμείωτο το ενδιαφέρον του πελάτη». Με αυτά τα λόγια συνοψίζει το μυστικό της επιτυχίας και της εμπιστοσύνης των πελατών του.

Σήμα κατατεθέν της επιχείρησης είναι η δυνατότητα που έχει ο πελάτης να δοκιμάζει πάντα το προϊόν πριν το αγοράσει. Έτσι, φεύγοντας κανείς από το κατάστημα έχει δοκιμάσει τόσα προϊόντα που είναι σχεδόν χορτάτος!

Διαβάστε ακόμη: Το πιο λαχταριστό, βιολογικό, σοκολατένιο Κοχύλι