Άμπου Ντάμπι: Μια προβλήτα για…το διάστημα

Άμπου Ντάμπι: Μια προβλήτα για…το διάστημα

Το 2015 πιθανώς η πρώτη πτήση γύρω από τη Γη με εισιτήριο 200.000 δολάρια.

Δεν έχει σιδηροδρομική γραμμή, δεν διαθέτει μετρό και η πρώτη γραμμή λεωφορείων εγκαινιάστηκε μόλις πριν πέντε χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το Αμπού Ντάμπι είναι λίκνο των μεταφορών.

Σε τρία χρόνια, όμως, η πρωτεύουσα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων μπορεί να γίνει πρωτοπόρος, με τα εγκαίνια μιας “προβλήτας” αναχώρησης επιβατών για το διάστημα.

Ο ιδρυτής της τουριστικής εταιρείας διαστήματος Virgin Galactic, Ρίτσαρντ Μπράνσον υπολόγισε ότι όλα θα είναι έτοιμα στο Αμπού Ντάμπι, δυο χρόνια μετά την εκτόξευση της πρώτης εμπορικής πτήσης στο διάστημα, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2013, από το Spaceport America, στο Νέο Μεξικό.

Διαβάστε ακόμη: Tαξίδια με ταχύτητα υπερηχητική!

Οι φήμες για την εγκατάσταση διαστημικού λιμανιού στα ΗΑΕ είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από το 2009, όταν το κυβερνητικό επενδυτικό κεφάλαιο των Εμιράτων, Aabar Investements, έδωσε 280 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το 31,8% της Virgin Galactic. Τώρα παρά τις επανειλημμένες καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα των εμπορικών πτήσεων στο διάστημα, πιστεύεται ότι η επιτυχημένη δοκιμή του SpaceShipTwo της Virgin Galactic, τον περασμένο Απρίλιο, θα δώσει ώθηση στα σχέδια.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον αποκάλυψε ότι ήδη κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν θέσεις για το συναρπαστικό ταξίδι. Το εισιτήριο θα κοστίζει 200.000 δολάρια για μια υποτροχιακή πτήση, δηλαδή μια πτήση κατά την οποία το σκάφος φτάνει σε ύψος πάνω από τα 100 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή στα σύνορα με το διάστημα, επιτρέποντας στους επιβάτες να βιώσουν συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να απολαύσουν μια θέα του πλανήτη μας που κόβει την ανάσα.

Λέγεται ότι ο Ρ.Μπράνσον και τα δυο του παιδιά θα είναι μεταξύ των πρώτων έξι επιβατών της παρθενικής πτήσης. Ο τελικός στόχος της Virgin Galactic είναι να καταφέρει να μεταφέρει επιβάτες γύρω από την Γη σε χαμηλό κόστος και στο ελάχιστο του χρόνου που απαιτείται σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Μοντέρνοι, διάσημοι και εφευρέτες