Αν δεν είσαι digital, δεν μπορείς να «παίξεις» παγκόσμια

Αν δεν είσαι digital, δεν μπορείς να «παίξεις» παγκόσμια
Πώς οι ΜμΕ θα πλοηγηθούν στο παρόν και θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.

Αποστολή: Παρίσι

Στο ερώτημα του πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις επιταγές της «έξυπνης» εποχής, όπου η τεχνολογία και η διασυνδεσιμότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο, προσπάθησε να απαντήσει η Roberta Bigliani, Group Vice President head of industry insights IDC EMEA, η οποία μίλησε στο πλαίσιο του «Huawei Connect 2023» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και το Fortune Greece έδωσε το παρών.

Σύμφωνα με την κα Bigliani, αλλάζοντας το ICT, αλλάζεις και τον τρόπο που λειτουργεί μια επιχείρηση, αφού όσο πιο πολύ εκσυγχρονίζεσαι τεχνολογικά, τόσο περισσότερο ενισχύεις την παραγωγική σου βάση και ταυτόχρονα την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα σου.

«Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που επηρέασαν τις tech στρατηγικές και τα budgets του 2023 ήταν αναμφίβολα ο πληθωρισμός (37%) , η ύφεση (32%) και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (29%). Πολλές εταιρείες ξεκίνησαν το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού και εστίασαν την προσοχή τους στο να κλείσουν το κενό του digital ROI, κάτι που τις απομάκρυνε εν τέλει από τον αρχικό τους στόχο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως η ψηφιακή μετάβαση σαφώς και επηρεάζει όλες τις βιομηχανίες αλλά δεν βρίσκονται όλοι οι κλάδοι στο ίδιο επίπεδο. Πρωτοπόροι σε επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού είναι οι κλάδοι του gaming, των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, ενώ στο χαμηλότερο σημείο βρίσκονται τα λατομεία και η πρωτογενής παραγωγή.

«Έρευνες δείχνουν ότι μόλις το 11% των επιχειρήσεων έχουν τις απαραίτητες υποδομές ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι μέχρι το 2028, το 70% των upstream operators θα έχουν digital twins από offshore πλατφόρμες χρησιμοποιώντας cross-side analytics and benchmarking, ενισχύοντας την απόδοση και μειώνοντας τα ενεργειακά κόστη κατά 10%. Πλέον μιλάμε για platform based επιχειρήσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παντού, όμως το θέμα είναι να είμαστε υπεύθυνοι και ηθικοί ως προς τη χρήση της».

Για την κα Bigliani, το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε σταθερές υποδομές, να ακολουθήσουμε πράσινες στρατηγικές, να αναπτύξουμε τα οικοσυστήματα των συνεργατών μας και φυσικά να εκπαιδεύσουμε και να εξοπλίσουμε το εργατικό δυναμικό με νέες δεξιότητες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ρήση που λέει ότι αν δεν έχεις επενδύσει στην ψηφιακή σου υπόσταση δεν μπορείς να παίξεις παγκόσμια, η Julia Devos, Head of New Champions, World Economic Forum, προσπάθησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της να δείξει πώς προετοιμάζουμε για το μέλλον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Οι εταιρείες θεωρούνται ως οι πιο ανταγωνιστικοί και ηθικοί από όλους τους θεσμούς. Στην ΕΕ, το 70% των εργαζόμενων απασχολείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι κρίσιμη και αναγκαία η άμεση υιοθέτηση των αλλαγών που συντελούνται στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Από μελέτες που έχουν εκπονηθεί προκύπτει ότι 4 στους 10 CEO πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες την επόμενη δεκαετία, εάν δεν μετασχηματίσουν τους εαυτούς τους».

Ως λέξεις κλειδιά η κα Devos επεσήμανε την προσαρμοστική ικανότητα, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως στην εποχή μας δεν μπορεί να επενδύεις μόνο σε έναν από τους δύο πυλώνες.

Η ίδια κατέληξε σε 6 μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων, η επιβίωση και η επέκταση (67%), η εξεύρεση ταλέντου (48%) , η κουλτούρα και οι αξίες (34%) , η τεχνολογία και η καινοτομία (25%) , η εύκολη και γρήγορη χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε κεφαλαία (24%) , αλλά και το θεσμικό πλαίσιο (22%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: