Ανάγνωση εταιρικών email με… ενημέρωση

Ανάγνωση εταιρικών email με… ενημέρωση

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζομένους τους ότι ελέγχουν τα email τους.

Οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίζουν πως οι εργαζόμενοί τους γνωρίζουν εκ των προτέρων πως η διεύθυνση παρακολουθεί τους λογαριασμούς των email που χρησιμοποιούν στην εργασία τους, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε μια απόφαση ορόσημο για τον ιδιωτικό χώρο.

Στην απόφασή τους στην υπόθεση ενός άνδρα που απολύθηκε πριν από 10 χρόνια επειδή χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό μηνυμάτων στην εργασία του για να επικοινωνεί με την οικογένειά του, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα ρουμανικά δικαστήρια δεν προστάτευσαν, ως όφειλαν, την ιδιωτική αλληλογραφία του Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου, επειδή η εταιρεία του δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι παρακολουθεί τις επικοινωνίες του.

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει εκτυπώσεις των ιδιωτικων μηνυμάτων του προς τον αδελφό του και την αραβωνιαστικά του στο Yahoo Messenger ως απόδειξη ότι είχε παραβιάσει την απαγόρευση τέτοιας προσωπικής χρήσης την οποία επέβαλλε η εταιρεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάσισε με πλειοψηφία 11-6 ότι οι ρουμάνοι δικαστές, αποφαινόμενοι υπέρ του εργοδότη, απέτυχαν να προστατεύσουν το δικαίωμα του Μπαρμπουλέσκου στην ιδιωτική ζωή και αλληλογραφία.