Ανεβάζει «ταχύτητα» ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών

Ανεβάζει «ταχύτητα» ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών

O Γιώργος Ρούσσος παρουσιάζει στο FortuneGreece.com τη στρατηγική της Revoil για το 2015.

Ενθαρρυντικά είναι τα φετινά οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η Revoil, καθώς η άνοδος της τάξης του 7% στις πωλήσεις, αλλάζει άρδην το περσινό σκηνικό. Ήδη το διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης 115% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κυρίως λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξη στο Fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Revoil, Γιώργος Ρούσσος, ιδιαιτέρως θετικά είναι τα μηνύματα και από το πετρέλαιο κίνησης, ενώ η κατανάλωση της βενζίνης φαίνεται να πλησιάζει τα προ κρίσης επίπεδα.

Κύριε Ρούσσο, ποιο είναι το μυστικό της ελληνικής εταιρείας Revoil, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Εμπορία Πετρελαιοειδών από τη Χίο και σήμερα έχει φτάσει να συγκαταλέγεται στους βασικότερους παίκτες της αγοράς;
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μυστικό. Η σκληρή δουλεία από όλους όσους ανήκουν στην οικογένεια της REVOIL, η προσήλωση στις αρχές μας, η αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων του καθενός και όλων μας, η ομαδική προσπάθεια έχουν οδηγήσει την Εταιρεία που όλοι υπηρετούμε να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες του κλάδου.

Θεωρείτε ότι ήσασταν από τους χαμένους ή τους κερδισμένους της οικονομικής κρίσης;
Σε μία αγορά που έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και σε ένα κλάδο που η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών οδήγησε σε πρωτόγνωρο περιορισμό της ζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε για κερδισμένους από την κρίση.

Οι συνολικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά καυσίμων για την πενταετία 2009 -2013 μειώθηκαν κατά 42% με το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω και των αυξήσεων των φόρων να καταγράφει απώλειες 67%. Παράλληλα, πάνω από 3.000 πρατήρια ανέστειλαν την λειτουργία τους, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι της αγοράς για να παραμείνουν προσαρμόσθηκαν στα νέα δεδομένα με περιορισμό των περιθωρίων κέρδους, των λειτουργικών τους εξόδων και των κεφαλαιακών τους αναγκών καθώς η ρευστότητα συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλή.

Από την άλλη πλευρά η προσαρμογή οδήγησε σε εξορθολογισμό της αγοράς και ανάδειξη των υγειών Εταιρειών Εμπορίας που λειτουργούν με ισχυρά θεμελιώδη. Εταιρείες όπως η REVOIL που σε αυτή την δύσκολη συγκυρία προχώρησε σε επιλεκτικές επενδύσεις σε νέα πρατήρια με προοπτικές πωλήσεων και κερδοφορίας, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών της προς το καταναλωτικό κοινό, στη βέλτιστη αξιοποίηση των οικονομικών της δυνατοτήτων, του ανθρώπινου δυναμικού, των εγκαταστάσεών της και στην εξοικονόμηση πόρων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εφαρμόζοντας προγράμματα περιορισμού του κόστους και αριστοποίησης των logistics.

Η κρίση δημιούργησε την ανάγκη σε θεσμικό επίπεδο να προχωρήσουν προς επίλυση χρόνια προβλήματα του κλάδου όπως είναι η νοθεία και η λαθρεμπορία καυσίμων. Το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σταδιακά οδηγεί στην εξυγίανση της αγοράς πετρελαιοειδών περιορίζοντας στρεβλώσεις και παραβατικότητα, επιτρέποντας σε εταιρείες όπως η REVOIL που λειτουργούν αυστηρά εντός των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού να αναπτύξουν πωλήσεις που δεν μπορούσαν να έχουν στο παρελθόν.

Τι επιπτώσεις είχε για την εταιρεία η πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι το χειμώνα; Ποια είναι η εικόνα που έχετε για φέτος;
Για το σύνολο του 2013 η πτώση στις πωλούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης της εταιρείας ήταν της τάξης του 45%, με το σύνολο της αγοράς να καταγράφει απώλειες κοντά στο 48%. Στο σύνολο της χρήσης οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αντιπροσώπευαν το 18,6% των συνολικών πωλούμενων όγκων της Εταιρείας, επηρεάζοντας ανάλογα τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων.

Ο φετινός χειμώνας ξεκίνησε αρκετά ενθαρρυντικά με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο κατά 7%, ενώ και η περίοδος θέρμανσης του Οκτωβρίου εξελίσσεται εντυπωσιακά με τις πωλήσεις για το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2014 λόγω της πτώσης στον ΕΦΚ να τρέχουν με +115% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όσοι δεν άφησαν στην άκρη τα οχήματά τους, αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν καταναλώνοντας ωστόσο μικρότερες ποσότητες βενζίνης. Τέτοια φαινόμενα θεωρείτε ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλον ή υπάρχει αντιστροφή του κλίματος;
Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και στο μέλλον, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσουν τα εισοδήματα των καταναλωτών τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την φορολόγηση, την ανεργία, το κόστος διαβίωσης κ.α.

Αυτό που μπορώ να καταγράψω είναι ότι το πετρέλαιο κίνησης μετά την πλήρη απελευθέρωσή του κινείται ανοδικά καθώς οι πωλήσεις diesel αυτοκινήτων βρίσκονται σε ανάπτυξη, ενώ οι βενζίνες βρίσκονται κοντά στην αντιστροφή της πτωτικής τους πορείας η οποία έχει ξεκινήσει από το 2009. Η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει και να αφήσει τα χειρότερα πίσω της, ενώ οι προοπτικές δείχνουν καλύτερες από το πρόσφατο παρελθόν.

Από την αρχή της χρονιάς η Revoil είχε ανακοινώσει πως πρωταρχικός στόχος θα είναι η διεύρυνση του δικτύου της με στόχο τα 570 πρατήρια μέχρι τα τέλη του έτους. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Θα επιτευχθεί ο στόχος;
Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτευχθεί ο στόχος καθώς από την αρχή του χρόνου 33 νέα πρατήρια έχουν προστεθεί στο δίκτυο της Εταιρείας που απαριθμεί σήμερα 560 πρατήρια.

Η πτώση στις τιμές των μισθωμάτων για τα πρατήρια βενζίνης θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητική;
Σίγουρα είναι αρκετά σημαντική η πτώση των μισθωμάτων, ως φυσική απόρροια της κρίσης. Ουσιαστικά έχει πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες για νέα καταστήματα σε περιοχές που κάποτε ήταν απλησίαστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μισθώματα σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης έχουν πέσει για τα πρατήρια βενζίνης από τα 10.000 στα 3.000 ευρώ. Αντίστοιχα, και στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα στη Μεσογείων, τα μισθώματα έχουν μειωθεί από τα 7.000 στα 3.500 ευρώ ή στην Κηφισίας από τα 24.000 στα 14.000 ευρώ. Η άλλη πλευρά του νομίσματος όμως είναι ότι πρατήρια κλείνουν, ενώ λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και των μικρών περιθωρίων, πρατηριούχοι δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Υπάρχουν περιπτώσεις που βιώνουμε και εμείς στην εταιρεία μας να προσπαθούμε να υπεκμισθώσουμε πρατήριο με συμβολικό τίμημα και να υπάρχει μηδαμινό ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά το business plan για το 2015 τι περιλαμβάνει η στρατηγική που θα ακολουθήσετε;
Η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε επικεντρώνεται στη στοχευμένη εμπορική πολιτική προσέλκυσης νέων πρατηρίων με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής, στην περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων και των βιομηχανικών πωλήσεων καθώς και στη συνέχιση του προγράμματος εξοικονόμησης πόρων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στην υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει.

Πόσα πρατήρια της Revoil έχουν συνδεθεί με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων;
Αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 32% το δίκτυο πρατηρίων της REVOIL είναι συνδεδεμένο με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για τα πρατήρια που συμμετείχαν στην Α΄ και Β΄ φάση του προγράμματος για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών. Το υπόλοιπο 68% συμμετέχει στην τρίτη φάση του προγράμματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου δείχνουν πως ο όμιλος κατάφερε να συρρικνώσει τις ζημίες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει το τρέχον οικονομικό έτος και ποιοι οι στόχοι για το 2015;
Εκτιμούμε ότι θα συνεχισθεί η συρρίκνωση των ζημιών σε σχέση με το 2013 καθώς διανύουμε το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης 2014 το οποίο ενισχύεται με τις πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το 2015 πρωταρχικός στόχος μας είναι η επιστροφή της Εταιρείας στη κερδοφορία.

Τέλος, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο σας μέσα στην επόμενη πενταετία;
Θεωρώ ότι την επόμενη πενταετία ο κλάδος θα έχει απαλλαγεί οριστικά από τις παθογένειες που τον κατατρέχουν και αναφέρομαι κυρίως στο λαθρεμπόριο, στην κλοπή και στη νοθεία καυσίμων. Τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εκτιμώ ότι στα χρόνια που έρχονται ο κλάδος θα λειτουργεί πλήρως με συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Οι εταιρείες που θα υπάρχουν και την επόμενη μέρα είναι αυτές που θα αντέξουν τη κρίση, θα έχουν προσαρμοσθεί, θα έχουν εκμεταλλευθεί τις όποιες ευκαιρίες προκύπτουν, ενώ δεν αποκλείω το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσης με λιγότερα σημεία πώλησης που θα κάνουν όμως μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Οι οικονομίες κλίμακας θα συνεχισθούν, ενώ το ενδεχόμενο συνεργιών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, αν και φαντάζει σήμερα δύσκολο στον κλάδο κυρίως λόγω του υψηλού δανεισμού και της δύσκολης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, δεν πρέπει να αποκλεισθεί.