Ανοιχτά καταστήματα με αντιδράσεις

Ανοιχτά καταστήματα με αντιδράσεις

24ωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

 

 

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα, σήμερα, Κυριακή 2 Νοεμβρίου, καθώς είναι η πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που διαρκεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Ο εμπορικός κόσμος αναμένει οι αγοραστές να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα καθώς και χθες, πρώτη μέρα των εκπτώσεων, όπως αναφέρεται, η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους ήταν αυξημένη.

Σήμερα, τα μαγαζιά σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 στο Mall, στο Μαρούσι.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, σημειώνει ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, «απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης ενώ οι εργαζόμενοι θα στερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες των εκπτώσεων

Σύμφωνα με τον ν. 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.