Ανησυχία από τις Βρυξέλλες για την επόμενη μέρα στην Ιταλία

Ανησυχία από τις Βρυξέλλες για την επόμενη μέρα στην Ιταλία

Πολιτικό χάος στην Ιταλία και νευρικότητα στις αγορές μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα. 

Πολιτικό χάος επικρατεί στην Ιταλία, καθώς κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που ανησυχεί την Ευρώπη και ειδικότερα λόγω του ότι η νέα κυβέρνηση θα κυβερνάται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή τη Λέγκα του Βορρά.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα το γνωστό και ως εφιαλτικό σενάριο, μια συγκυβέρνηση ανάμεσα στους λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε χθες ότι είναι ανοικτός σε συζητήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές, μιας και στο παρελθόν το κόμμα είχε ταχθεί κατά του ευρώ και ζητούσε δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας σε αυτό, είπε ότι οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Από την άλλη, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι τόνισε πως το κόμμα του έχει το δικαίωμα να ηγηθεί της νέας κυβέρνηση και απευθυνόμενος εξίσου στους επενδυτές είπε ότι δεν θα πρέπει να φοβούνται στο ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία.

Δεδομένου ότι η Λέγκα του Βορρά ξεπέρασε σε ποσοστά τη Φόρτσα Ιτάλια, ο Σαλβίνι, με βάση τη συμφωνία προεκλογικής πολιτικής συνεργασίας, θα είναι αυτός ο οποίος θα προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να δώσει εντολή στο όποιο κόμμα ή συνασπισμό κρίνει ότι έχει τα εχέγγυα να σχηματίσει κυβέρνηση. Η νέα ιταλική Βουλή θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 23 του μήνα και οι επίσημες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τις αρχές Απριλίου.

Παραίτηση Ρέντσι

Σε μεγάλο χαμένο των ιταλικών εκλογών αναδείχθηκε η Κεντροαριστερά και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο καταποντίστηκε στο 18,7%, με τον τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει χθες την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Τριγμοί» στις αγορές

Αναστάτωση στις αγορές προκάλεσε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και η στροφή των ψηφοφόρων προς τους λαϊκιστές-αντιευρωπαϊστές των Πέντε Αστέρων και τους ακροδεξιούς της Λέγκας του Βορρά. Το ευρώ ξεκίνησε αρχικά φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων στο 1,2360 δολάριο, αποτιμώντας θετικά την απόφαση του SPD για συμμετοχή στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό τη Μέρκελ.

Υποχώρησε όμως κατά 0,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας, 1,2269 ευρώ, με την ανακοίνωση των ιταλικών αποτελεσμάτων, για να ανακάμψει αργότερα στο 1,2304 δολάριο.

Ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται αρχικά στο 2,14%, υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, για να διαμορφωθεί αργότερα στο 2,11%.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου περιόρισε τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες κλείνοντας με πτώση μικρότερη του 1%, ωστόσο οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη άγγιξαν το 3%.