Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία – Βίντεο

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία – Βίντεο

Διαδηλώσεις και ένταση στη Μαριούπολη όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες μετά από ανταλλαγή πυρών - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη.

Μετά τη χθεσινοβραδυνή σφοδρή ένοπλη σύγκρουση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μαριούπολης, που άφησε τρεις ανθρώπους νεκρούς και 13 τραυματίες, πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές διαδήλωσαν σήμερα υπό το φως της ημέρας εναντίον της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Κιέβου, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Μαριούπολη ο ανταποκριτής του Mega  και Editor in Chief του FortuneGreece.com, Σωτήρης Δανέζης:

Η συγκέντρωση των φιλορώσων αυτονομιστών -που επιθυμούν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με στόχο να αποκτήσει η επαρχία περισσότερη αυτονομία, στο πλαίσιο της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας που έχει προτείνει η Μόσχα- πραγματοποιήθηκε μπροστά από το δημαρχείο της Μαριούπολης, στο οποίο από το Σάββατο, όταν τέθηκε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με τα χρώματα της Ρωσίας.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο, μια μονάδα της εθνοφρουράς δέχθηκε χθες βράδυ επίθεση από περίπου 300 φιλορώσους αυτονομιστές, που έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Απωθήθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 συνελήφθησαν.

Η αστυνομία ερευνούσε σήμερα τον μικρό δρόμο όπου σημειώθηκε η χθεσινοβραδινή επίθεση σε αναζήτηση στοιχείων, ενώ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι συλληφθέντες διέθεταν ρωσικά τηλέφωνα.

Η Αλά, μια συνταξιούχος που ζει στη συνοικία, δήλωσε ότι στη διάρκεια του επεισοδίου άκουσε πυροβολισμούς και είδε να πετούν πάνω από το σημείο ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων. «Σκοτώθηκαν άνθρωποι, δεν το θέλουμε αυτό, είναι προβοκάτσια του Πράβι Σεκτόρ (Δεξιού Τομέα)», της ακροδεξιάς οργάνωσης που υποστηρίζει το φιλοευρωπαϊκό κίνημα. «Οι υποστηρικτές μας δεν έχουν όπλα και δεν θα πυροβολούσαν ποτέ εναντίον του πλήθους», πρόσθεσε η Αλά.

Από την άλλη, ο Κιρίλ, ένας φοιτητής πιστεύει ότι η επίθεση ήταν «μια πρόκληση των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας».

 

Την ίδια ώρα που η κρίση στην ανατολική Ουκρανία επεκτείνεται από πόλη σε πόλη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί και ότι η κρίση εκεί θα επιλυθεί με τη διπλωματία.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης που διεξάγονται στη Γενεύη, ο Πούτιν δήλωσε πως αποτελεί ψευδαίσθηση η πεποίθηση ότι με την ισχύ μπορούν να επιλύονται όλα τα προβλήματα στις διεθνείς υποθέσεις.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», δήλωσε ο Πούτιν, αλλά πρόσθεσε, «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους και να καθορίσουν ανεξάρτητα τη μοίρα τους. Θα ασκήσουμε πίεση προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η έκβαση της ουκρανικής κρίσης εξαρτάται από τις «εγγυήσεις» που θα δοθούν για τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία: «Το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε τι θα γίνει πρώτα -ένα δημοψήφισμα για την αποκέντρωση και το φεντεραλισμό και μετά η εκλογή ή πρώτα η εκλογή προέδρου. Το ζήτημα είναι να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων και των ρωσόφωνων πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας».

Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ο Πούτιν υποστήριξε πως διεξάγεται με απαράδεκτο τρόπο και πως η Ρωσία δεν θα θεωρήσει νόμιμα τα αποτελέσματα των εκλογών, αν η προεκλογική εκστρατεία συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο.

«Η προεδρική εκστρατεία διεξάγεται με απολύτως απαράδεκτο τρόπο … Αν όλα συνεχισθούν έτσι, τότε φυσικά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως νόμιμα αυτά που συμβαίνουν και αυτό που θα συμβεί μετά τις 25 Μαΐου», δήλωσε, δίνοντας μια πρόγευση της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Πούτιν: «Μεγάλο έγκλημα των Ουκρανών να πάρουν τα όπλα»

Βυθίζεται στον εμφύλιο η Ουκρανία – Συγκρούσεις με νεκρούς

Υψώνονται ρωσικές σημαίες στην ανατολική Ουκρανία