Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός της ουκρανικής χερσονήσου καλείται να αποφασίσει για ένωση με τη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: 15.18 μ.μ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8 το πρωί το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία της ανατολικής Ουκρανίας με το οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία.

Μέχρι αυτήν την ώρα έχει ήδη ψηφίσει το 1/3 των 1,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων που αναμένεται να ψηφίσουν συνολικά στα εκλογικά κέντρα της ουκρανικής χερσονήσου, τα οποία άνοιξαν δίχως εμπόδια, αλλά παραμένουν φρουρούμενα από τα φιλορωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 10.000 μέλη του νέου «στρατού της Κριμαίας» και 5.000 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι διάφανες κάλπες όπου οι ψηφοφόροι ρίχνουν το ψηφοδέλτιό τους, θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 8 μ.μ., ενώ το πρώτα exit poll θα βγει στη δημοσιότητα περίπου μισή ώρα αργότερα. Το τελικό επίσημο του δημοψηφίσματος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας » ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ψήφισε λίγο μετά το άνοιγμα των καλπών στη Συμφερόπολη και δήλωσε πως δεν νιώθει καμία πίεση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή». «Το δημοψήφισμα θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο λαός της Κριμαίας. Θα είναι οριστικό και δεν θα συγχωρεί. Η Κριμαία θα γίνει μέρος της Ρωσίας. Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε!», δήλωσε.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», είπε ο Αξιόνοφ, ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία.

 

Την ίδια ώρα, από το Κίεβο ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιγόρ Τένιουχ διεμήνυσε πως η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες.

Ο Ουκρανός υπουργός είπε ότι η Μόσχα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες της με το Κίεβο όσον αφορά τον αριθμό των ανδρών του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που θα σταθμεύουν στην Κριμαία το 2014. Με βάση της συμφωνία των δύο χωρών είχε τεθεί ανώτατο όριο στους 12.500 στρατιώτες. «Παρατηρούμε μια αύξηση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Και κατά συνέπεια οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα κατά μήκος των νότιων συνόρων. Δυστυχώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αυτοί οι 12.500 αυξήθηκαν σε 22.000. Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διμερών συνθηκών και συνιστά μια απόδειξη ότι η Ρωσία παρανόμως έφερε στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Τένιουχ, μέχρι την Παρασκευή είχαν αναπτυχθεί στη χερσόνησο 18.400 Ρώσοι στρατιώτες.

 

Από νωρίς στα εκλογικά κέντρα οι κάτοικοι της Κριμαίας
Μόλις άνοιξαν οι κάλπες, νωρίς το πρωί, πολλοί ηλικιωμένοι έσπευσαν να ψηφίσουν. «Όλα θα είναι πιο εύκολα. Είμαι υπέρ της Ρωσίας», είπε μια 77χρονη γυναίκα.

Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου εδρεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μια άλλη γυναίκα, η Αλεφτίνα Κλίμοβα που όπως είπε έχει γεννηθεί στη Ρωσία, είχε τόση αγωνία για το δημοψήφισμα που δεν μπορούσε να κοιμηθεί: «Περίμενα ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, όλοι τους, θα ήταν κατά. Αμφέβαλα για τον Πούτιν, όμως εκείνος αντιστάθηκε. Δεν κοιμήθηκα τη νύχτα, περίμενα αυτή τη στιγμή και όλα πάνε κατ’ ευχήν», πρόσθεσε.

Στο Μπαχτσισαράι, την κυριότερη πόλη της μουσουλμανικής, ταταρικής μειονότητας της Κριμαίας, οι ηγέτες της οποίας έχουν καλέσει τους Τατάρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μόνο οι Ουκρανοί ρωσικής καταγωγής προσέρχονταν στις κάλπες.

«Περιμέναμε αυτήν τη στιγμή εδώ και χρόνια», είπε ένας 70χρονος, ο Ιβάν Κονσταντίνοβιτς, κάνοντας το σήμα της νίκης. «Όλοι θα ψηφίσουν υπερ της Ρωσίας», διαβεβαίωσε.

1/9

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία. Στην αντίθετη πλευρά, η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Λαβρόφ: Νόμιμο το δημοψήφισμα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Μόσχα. Το τηλεφώνημα αυτό, που σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

«Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος υπουργός επισήμανε επίσης ότι «είναι ανάγκη οι αρχές του Κιέβου να χαλιναγωγήσουν την ανεξέλεγκτη βία των υπερεθνικιστικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων που τρομοκρατούν τους αντιφρονούντες ρωσόφωνους, τους συμπατριώτες μας».

 

Διαβάστε ακόμη: Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το δημοψήφισμα της Κριμαίας
Καμία συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία