Άνοιξε ο δρόμος για αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία

Άνοιξε ο δρόμος για αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία
epa05039565 Portuguese Socialist Party leader Antonio Costa (L) during his meeting with portuguese President Anibal Cavaco Silva, 24 November 2015. The Socialist leader is currently promoting a alternative government moderated by himself and baked by the left-wing Communist Party and the Left Bloc to ensure a long-term political stability. EPA/ANDRE KOSTERS

Ο Πρόεδρος της χώρας έδωσε την εντολή στον ηγέτη των Σοσιαλιστών για σχηματισμό κυβέρνησης με αριστερά και κομμουνιστικό κόμμα.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα διόρισε πρωθυπουργό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα και του έδωσε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από τη ριζοσπαστική αριστερά, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Δύο εβδομάδες αφότου προκάλεσε την πτώση της μειοψηφικής κυβέρνησης της δεξιάς του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, αυτή η πρωτόγνωρη αριστερή συμμαχία σκοπεύει να τερματίσει την πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται από το 2011.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε, αφού άκουσε τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, να διορίσει τον Αντόνιο Κόστα στον πρωθυπουργικό θώκο”, ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε έπειτα από μία συνάντηση των δύο ανδρών.

Η διατήρηση της παραιτηθείσας κυβέρνησης του Πάσος Κοέλιο, που είχε περιοριστεί στη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, “δεν θα εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αρχηγός του κράτους.