Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το «βλέμμα» στην Coca Cola

Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το «βλέμμα» στην Coca Cola
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το lockdown 3 θα συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών βάζοντας φραγμούς για ανάληψη νέου ρίσκου καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα αυξάνουν το κόστος της οικονομίας αλλά και τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ασθενούς ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφωνόταν στις 772,62 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,28%.

Η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 11,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 1,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχυόταν σε ποσοστό 1,28%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+5,58%), της ΔΕΗ (+3,08%) και της Alpha Bank (+2,30%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-1,55%), του ΟΛΠ (-0,47%) και της Aegean Airlines (-0,46%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+ 5,35%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,72%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-0,56%) και της Τεχνολογίας (-0,27%).

Ανοδικά κινούνται 32 μετοχές, 18 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Παΐρης +12,37% και Coca Cola HBC +5,58%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αγροτικός Οίκος Σπύρου -4,52% και Έλαστρον -2,48%.

Τα βλέμματα στην Coca Cola

Η άνοδος της Coca Cola, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 και της διανομής προτεινόμενου μερίσματος κατά 0,64%, αυξημένου κατά 3,2% σε σχέση με το 2019, αντισταθμίζει την πτώση της Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς της επικείμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης, με την αγορά να εμφανίζει όμως αρκετές εστίες μεταβλητότητας, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο «δρόμος» προς τις 770 μονάδες αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανηφορικός, λόγω του συντηρούμενου αρνητικού περιβάλλοντος.

Το lockdown 3 θα συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών βάζοντας φραγμούς για ανάληψη νέου ρίσκου καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα αυξάνουν το κόστος της οικονομίας αλλά και τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων.

Ως εκ τούτου, μια διόρθωση έως τις 700 με 680 μονάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί, με την επενδυτική προσοχή να είναι στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς τα πρόσφατα αυστηρότερα μέτρα δημιουργούν ανησυχία για το ύψος των κόκκινων δανείων.

Βullish για το ΧΑ η BlackRock

Στις προτιμήσεις της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, συμπεριλαμβάνεται για το 2021 η Ελλάδα και ειδικότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως υποστηρίζει, το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί ένα καλό «στοίχημα», καθώς ο τουρισμός και οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι ζήτημα χρόνου να ανακάμψουν.

Το fund «βλέπει» πως υπάρχει γενικότερα δυναμική, λαμβανομένου υπόψη πως η χαλαρή νομισματική πολιτική συνεχίζεται, όπως και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης (Ταμείο Ανάκαμψης).

Πέρα από τα παραπάνω, οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την αύξηση των εταιρικών κερδών στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, το fund έχει αυξήσει την έκθεσή του στην Ελλάδα στο 9,6% (η τρίτη μεγαλύτερη τη τάξει μεταξύ των προτιμήσεων του επενδυτικού βραχίονα για την «αναδυόμενη Ευρώπη»).