Ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων επιτοκίων από Σεπτέμβριο άφησε η Λαγκάρντ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων επιτοκίων από Σεπτέμβριο άφησε η Λαγκάρντ
27 July 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), speaks during the ECB press conference. Europe's top monetary guardians decided to raise the key interest rate in the euro area by 0.25 percentage points to 4.25 percent at their regular meeting. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Απέκλεισε όμως κάθε πιθανότητα μείωσης επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

«Παράθυρο» για παύση των συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ άνοιξε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκειά της συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής τράπεζας για νέα άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζει τις αποφάσεις της στα εισερχόμενα στοιχεία», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Μέχρι τις επόμενες συνεδριάσεις θα έχουμε τις νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων μας καθώς και άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού. Μπορεί [η απόφαση μας] να είναι για αύξηση, μπορεί να είναι παύση – αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων».

«Έχουμε ανοιχτό μυαλό για τις αποφάσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου» συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για εξέταση των στοιχείων του πληθωρισμού προτού ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Όπως σημείωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ, η ανακοίνωση αύξηση επιτοκίων ήταν η ένατη κατά τους τελευταίους 12 μήνες. «Αυξήσαμε τα επιτόκια μας σε όλες τις συνεδριάσεις. Και η σημερινή μας απόφαση έχει οδηγό την αποφασιστικότητα μας να φέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%», υπογράμμισε.

Επισήμανε, δε, ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών. «Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται, οι εξελίξεις από την τελευταία μας συνεδρίαση δείχνουν ότι αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι οι παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αλλάζουν. «Οι εξωτερικές πηγές μετριάζονται, ενώ αντίθετα οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές – και αυτό περιλαμβάνει και την αύξηση των μισθών και τα ακόμα ισχυρά περιθώρια κέρδους – γίνονται ολοένα και περισσότερο σημαντικοί παράγοντες».

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια μας θα διαμορφωθούν σε επαρκή περιοριστικά επίπεδα για όσο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι το outlook για τον πληθωρισμό και την οικονομία παραμένει αβέβαιο.

Οι εξελίξεις από την περασμένη συνεδρίαση στηρίζουν την εκτίμησή μας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο υπόλοιπο της χρονιάς αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε.

Κάποιοι μακροχρόνιοι δείκτες του πληθωρισμού έχουν μειωθεί αλλά συνολικά ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόνισε.

Η κα. Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων τις οποίες έχει πραγματοποιήσει ως τώρα η κεντρική τράπεζα μεταδίδονται στην οικονομία, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση της ζήτησης, το οποίο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται σε αρκούντως περιοριστικό επίπεδο για όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που θα βασίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επίπεδου και της διάρκειας της σύσφιξης» δήλωσε η κα. Λαγκάρντ.

Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι καθώς η ενεργειακή κρίση δείχνει να αποκλιμακώνεται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο για να αποφευχθεί μια άνοδος των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων η οποία θα οδηγούσε σε μια πιο παρατεταμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την τελευταία απόφαση του Eurogroup για τη δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη, η οποία όπως ανέφερε ευθυγραμμίζεται με την παραπάνω εκτίμηση της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: