Αντάρτες απήγαγαν και σκότωσαν δύο Γάλλους δημοσιογράφους

Αντάρτες απήγαγαν και σκότωσαν δύο Γάλλους δημοσιογράφους

Καταδικάζει έντονα ο ΟΗΕ που ζητάει από το Μάλι να ερευνήσει «άμεσα» την υπόθεση, τον αποτροπιασμό της εκφράζει η Γαλλία. 

Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε στο μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μία ημέρα μετά τον θάνατο δύο Γάλλων δημοσιογράφων του Radio France Internationale (RFI), που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν χθες στο βόρειο Μάλι. Σύμφωνα με τον Ολάντ, που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, στόχος της συνεδρίασης είναι να «διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν οι δολοφονίες» των δύο ειδικών απεσταλμένων στο Μάλι του RFI, του Κλοντ Βερλόν, 55 ετών, και της Ζισλέν Ντιπόν, 57 ετών. Ο πρόεδρος Ολάντ «συναισθάνεται τον πόνο των οικογενειών» των δύο δημοσιογράφων και «απευθύνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους τους δημοσιογράφους του RFI», προστίθεται σε ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Καταδικάζει έντονα ο ΟΗΕ
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε «καταδικάσει έντονα» την απαγωγή και την εκτέλεση των δύο γάλλων δημοσιογράφων στο Κιντάλ, στο βόρειο Μάλι. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες Σάββατο βράδυ, τα μέλη του Συμβουλίου «εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων», καθώς και στη γαλλική κυβέρνηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε επίσης από το Μάλι να ερευνήσει «άμεσα» την υπόθεση και να «προσάγει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης». Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του Βερλόν και της Ντιπόν παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς,«δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ» από πυροβόλα όπλα. «Η ασφάλεια στην περιοχή και στις γειτονικές περιοχές θα ενισχυθεί, ιδίως για τους Γάλλους υπηκόους», πρόσθεσε ο Φαμπιούς. Κατά τον Γάλλο υπουργό, πίσω από την «ειδεχθή και βδελυρή» αυτή επίθεση κρύβονται «τρομοκράτες».

Διαβάστε ακόμη: Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ψάχνουν για νέο αρχηγό

Μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία
Η ανακοίνωση του θανάτου του 57χρονου «πεπειραμένου» ρεπόρτερ που ήταν «συνηθισμένος σε δύσκολες αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο» Κλοντ Βερλόν και της 55χρονης «παθιασμένης» και εξειδικευμένης δημοσιογράφου σε θέματα Αφρικής εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια Ζισλέν Ντιπόν, σύμφωνα με τον RFI, συγκλόνισε και βύθισε στην θλίψη τους εργαζόμενους του ραδιοσταθμού και προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο ομόλογός του του Μάλι Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά δήλωσαν εξάλλου απόψε αποφασισμένοι «να συνεχίσουν και να κερδίσουν την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας». Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε, οι δύο πρόεδροι «επισήμαναν την βούλησή τους να συνεχίσουν ακατάπαυστα τον αγώνα κατά των τρομοκρατικών ομάδων που εξακολουθούν να είναι παρούσες στον βορρά του Μάλι», αναφέρεται επίσης σε ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Παράλληλα η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε χθες την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για απαγωγή, κράτηση και φόνο σχετικά με τον θάνατο των δύο δημοσιογράφων στο Μάλι, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Διαβάστε επίσης: Δεν κατασκοπεύουν μόνο οι Αμερικάνοι

Το ιστορικό της τραγωδίας
Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RFI, οι δύο δημοσιογράφοι απήχθησαν χθες από ένοπλους άνδρες στις 13:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) μπροστά από το σπίτι του Αμπέρι Αγκ Ρίσα, ενός εκπροσώπου του Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA, αντάρτες Τουαρέγκ) αφού του είχαν πάρει συνέντευξη. «Όταν έφυγαν άκουσα έναν παράξενο θόρυβο έξω. Αμέσως πήγα για να δω και όταν άνοιξα την πόρτα μου, ένας άνδρας με σημάδεψε με ένα όπλο και μου είπε να ξαναμπώ μέσα», δήλωσε ο Ρίσα τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς. «Δεν μπορούσα να δω πόσοι άνδρες ήταν εκεί», σημείωσε ο Ρίσα, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι απαγωγείς μιλούσαν την γλώσσα των Τουαρέγκ.

Όπως μετέδωσε ο RFI, οι απαγωγείς έβαλαν τους δύο δημοσιογράφους «σε ένα μπεζ 4Χ4 όχημα, πυροβολούσαν στον αέρα και είπαν στον Ρίσα να ξαναμπεί στο σπίτι του». «Ο οδηγός τους άκουσε τους δύο δημοσιογράφους να διαμαρτύρονται και να αντιστέκονται. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τους είδε κανείς», πρόσθεσε ο γαλλικός ραδιοσταθμός, ο οποίος σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια ειδική εκπομπή για το Μάλι από τις 7 ως τις 10 Νοεμβρίου.

Τοπικός αξιωματούχος, πηγές του MNLA και πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας του Μαλί δήλωσαν παράλληλα στο Ρόιτερς ότι οι δύο δημοσιογράφοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν έξω από την πόλη Κιντάλ λίγο μετά την απαγωγή τους.

«Λίγα λεπτά αφού άρχισε μια καταδίωξη για τους απαγωγείς των δύο Γάλλων, ενημερωθήκαμε ότι οι σοροί τους βρέθηκαν φέροντας τραύματα από σφαίρες έξω από την πόλη», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Πολ-Μαρί Σιντίμπ. Αξιωματούχος των ανταρτών MNLA σημείωσε ότι οι σοροί βρέθηκαν έξω από την Κιντάλ, ενώ πηγή της ασφάλειας του Μαλί δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από την πόλη.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός στρατός είχε προειδοποιήσει τους δημοσιογράφους να μην μεταβούν στην Κιντάλ στις 29 Οκτωβρίου και σημείωσε ότι είχε αρνηθεί να τους μεταφέρει στην πόλη αυτή.

«Τους είχε δοθεί η οδηγία να μην μεταβούν εκεί λόγω της έλλειψης ασφάλειας που εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή και την αντιπαλότητας ανάμεσα στις διαφορετικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην οποία σημειώνει ότι παρά την προειδοποίησή του οι δύο δημοσιογράφοι μετέβησαν στην Κιντάλ.

Από την πόλη αυτή ξεκίνησε πέρυσι μια εξέγερση των Τουαρέγκ που έχει βυθίσει το Μάλι στο χάος, οδηγώντας στην πραγματοποίηση ενός πραξικοπήματος στην πρωτεύουσα Μπαμακό και στην κατάληψη του βορείου τμήματος της χώρας από μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Με την υπό την Γαλλία στρατιωτική επέμβαση που διεξήχθη εκδιώχθηκαν οι μαχητές αυτοί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργοί θύλακές τους και ο σημερινός θάνατος των δύο δημοσιογράφων κατέδειξε τους κινδύνους για την ασφάλεια που εξακολουθούν να υπάρχουν στον βορρά της χώρας, σύμφωνα με το Ρόιτερς.