Από βοηθός του Bill Gates, τώρα ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – Ιδού τα 4 tips του για την επιτυχία του Steve Ballmer

Από βοηθός του Bill Gates, τώρα ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – Ιδού τα 4 tips του για την επιτυχία του Steve Ballmer
epa04359535 New Los Angeles Clippers owner Steve Ballmer addresses team members and fans at Clippers Fan Festival at Staples Center in Los Angeles, California, USA, 18 August 2014. Ballmer purchased the team for 2 billion dollars. EPA/PAUL BUCK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με καθαρή περιουσία περίπου 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ballmer πλέον ξεπερνά το παλιό του αφεντικό.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, μόλις έγινε 68 ετών και ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει πολλά να γιορτάσει.

Με καθαρή περιουσία περίπου 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Ballmer πλέον ξεπερνά το παλιό του αφεντικό, τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, ο οποίος βρίσκεται στα 154 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια αναδρομή στη λαμπρή καριέρα του Ballmer αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από την επιτυχία του – αλλά η αλήθεια είναι ότι η καριέρα αυτή δεν ήταν πάντα τόσο λαμπρή. Στα 24 του, ο Ballmer εγκατέλειψε το Stanford Business School για να ενταχθεί στη Microsoft και να δουλέψει με τον Gates, τον πρώην συμμαθητή του στο Χάρβαρντ. Ως 30ος υπάλληλος της εταιρείας, ο Ballmer λάμβανε βασικό ετήσιο μισθό 50.000 δολαρίων.

Ο Ballmer τριπλασίασε τα ετήσια έσοδα της Microsoft σε σχεδόν 78 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του και τα κέρδη αυξήθηκαν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο πλήρες οικονομικό έτος του ως CEO, αλλά η μετοχή δεν αντανακλούσε την κυριαρχία της εταιρείας. Κοιτώντας πίσω, είναι εμφανές ότι ο Ballmer έθεσε τις βάσεις για μια εκπληκτική επιστροφή στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε. Η Microsoft κατατάσσεται τώρα στην 13η θέση στη λίστα Fortune 500, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει όλες τις άλλες εταιρείες: Είναι η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, με 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ως διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2013, ο Ballmer μοιράστηκε με το Fortune μερικές από τις σημαντικότερες συμβουλές του για την επιτυχία.

Ρίξτε μια ματιά στη μεγάλη εικόνα

«Αν ο διευθύνων σύμβουλος δεν βλέπει τον αγωνιστικό χώρο, κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει», είπε ο Ballmer στη συνέντευξη του 2013 στο Fortune. «Μπορεί να πρέπει να τον βλέπει και η ομάδα, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει πραγματικά να μπορεί να δει ολόκληρο τον ανταγωνιστικό χώρο».

Η ποικιλία προϊόντων της Microsoft, όπως οι υπηρεσίες cloud και οι προσωπικοί υπολογιστές, αγγίζουν πολλές διαφορετικές αγορές και ο ανταγωνισμός φαίνεται να παραμονεύει σε κάθε γωνία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως CEO, δέχθηκε κριτική επειδή δεν προσαρμόστηκε αρκετά γρήγορα στις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς. Οι ανταγωνιστές σε κινητές συσκευές, όπως η Samsung και η Nokia, και σε υπηρεσίες cloud computing, όπως η Google και η Apple, ήταν σε άνοδο. Η μετοχή της Microsoft παρέμενε στάσιμη τα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του το 2014. Παρόλα αυτά, τα έσοδα της Microsoft σχεδόν τετραπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ψάχνετε πάντα για ταλέντο

Όσο ήταν στη Microsoft, ο Ballmer προσέλαβε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Silicon Valley, όπως ο Steven Sinofksy, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Windows, ο J. Allard, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής τεχνολογίας του Xbox, και ο Ray Ozzie, επικεφαλής αρχιτέκτονας λογισμικού της Microsoft.

Σε μια συνέντευξη του 2009 στην Wall Street Journal, ο Ballmer είχε πει ότι για να είναι «δυναμικές», οι εταιρείες θα πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση εσωτερικών εργαζομένων «70% ή 80% του χρόνου» και όταν θέλουν να κάνουν προσλήψεις απ’ έξω, θα πρέπει να είναι «ανοιχτόμυαλες» και να ζητούν συστάσεις.

Σε συνεντεύξεις για πιθανές νέες προσλήψεις, τα δύο μεγαλύτερα προσόντα που αναζητά είναι το πάθος που «μπορεί να δει στα μάτια» και κάποιος με τον οποίο μπορεί να συνδεθεί. Μια από τις αγαπημένες του ερωτήσεις είναι «πες μου κάτι για το οποίο είσαι υπερήφανος».

Να επανεξετάζετε πάντα – έτσι μπορείτε να βρείτε το πιο επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο

Στη Microsoft, το σύνθημα του Ballmer ήταν rethink, rethink, rethink (επανεξετάστε, επανεξετάστε, επανεξετάστε).

«Υπήρξε μια μέρα που οι άνθρωποι έλεγαν ότι όλα τα χρήματα είναι στο λογισμικό – φύγετε από το hardware», δήλωσε στο Fortune το 2013. Το hardware ήταν αυτό στο οποίο η Apple και η Samsung, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Microsoft εκείνη την εποχή, ήταν επίσης κερδοφόρες. Το 2013, η Apple κατέγραψε έσοδα 170,9 δισεκατομμυρίων. Η Google κατέγραψε έσοδα 55,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Τότε κάποιος είπε, «α, όλα είναι θέμα διαφήμισης»», κάτι που έκανε ο αντίπαλός της, η Google.

«Ο αγωνιστικός χώρος αλλάζει πάντα» λέει, μια παρατήρηση που αντανακλά και την τρέχουσα ενασχόλησή του στα γήπεδα μπάσκετ.

Μια δεκαετία μετά την αγορά των Clippers, ο Ballmer εξακολουθεί να σκέφτεται δημιουργικά το πώς να ανανεώσει το franchise. Υπέγραψε –και διατήρησε– σούπερ σταρ όπως ο Kawhi Leonard, ο Paul George και ο Russell Westbrook για να σχηματίσουν μια ομάδα αστέρων ενόψει της προετοιμασίας για τα εγκαίνια του Intuit Dome τον Αύγουστο, του μελλοντικού γηπέδου της ομάδας και σκηνικού για το NBA All-Star για το 2026.

Αυτόν τον μήνα, κυκλοφόρησε ένα νέο εμπορικό σήμα, το Halo Sports and Entertainment, το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο γήπεδο, τους LA Clippers, τη θυγατρική ομάδα τους στη G-league που ονομάζεται Ontario Clippers και το KIA Forum, μια μουσική και ψυχαγωγική αρένα στο Inglewood, η οποία αγοράστηκε το 2020.

Σχεδιάστε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

«Το να κάνεις σωστά τα μεγάλα πράγματα που βγάζουν όλα τα χρήματα είναι ένας μακρύς κύκλος», είπε ο Ballmer στο Fortune το 2013, τονίζοντας όμως ότι «η εκτέλεση είναι ένας σύντομος κύκλος».

Ένα από τα μακροπρόθεσμα πρότζεκτ που έχει σταδιακά περιορίσει είναι το USAFacts, μια βάση δεδομένων που παρακολουθεί και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις δημιουργούν έσοδα και δαπανούν χρήματα. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει επίσης αναφορές που μπορούν να τρέξουν οι χρήστες για να συλλέξουν πληροφορίες για θέματα που κυμαίνονται από φορολογικούς συντελεστές έως ποσοστά εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο ιστότοπος αυτοχαρακτηρίζεται ως μια «μη κομματική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία πολιτών», χωρίς «πολιτική ατζέντα ή εμπορικό κίνητρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com