Αποκάλυψη WikiLeaks: Η Sony, το λόμπινγκ και ο Λευκός Οίκος

Αποκάλυψη WikiLeaks: Η Sony, το λόμπινγκ και ο Λευκός Οίκος
Photo:

Ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τα αρχεία της Sony Pictures - Οι απρεπείς αναφορές σε σταρ, ο στρατός και τα γεύματα με τον Ομπάμα.

Την έντονη αντίδραση της Sony προκαλεί η ενέργεια του ιστότοπου της Wikileaks να δημοσιοποιήσει 30.287 έγγραφα αρχείων του ομίλου, στα οποία μπορεί να γίνει εύκολα αναζήτηση. Σε ανακοίνωσή του ο ιστότοπος, ο οποίος δημοσιοποιεί έγγραφα που αλλιώς θα παρέμεναν απρόσιτα για το κοινό, διευκρίνισε πως θέτει στη διάθεση του κοινού 30.287 έγγραφα της Sony Pictures Entertainment (SPE) και 173.132 ηλεκτρονικά μηνύματα (μέιλ) από, και προς, περισσότερες από 2.200 διευθύνσεις της SPE τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν «δημόσια περιουσία».

«Τα αρχεία αυτά δείχνουν τους μηχανισμούς μιας πολυεθνικής που ασκεί επιρροή. Είναι άξια προσοχής και στο κέντρο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης. Αυτό ανήκει στη δημόσια περιουσία και ο Wikileaks θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει τέτοια», πρόσθεσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του Wikileaks.

Τα δεδομένα αυτά ανέβηκαν στο Διαδίκτυο ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η SPE, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Sony, είχε πέσει θύμα μαζικής πειρατείας. Η Sony καταδίκασε την επαναμετάδοση αυτών των δεδομένων, εκτιμώντας πως οι προσωπικές πληροφορίες δεν αποτελούν κοινό κτήμα και πως ο Wikileaks συνεχίζει το έργο των κυβερνοπειρατών οι οποίοι έβλαψαν τους υπαλλήλους της επιχείρησης.

«Η κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures ήταν μία κακόβουλη εγκληματική ενέργεια και καταδικάζουμε σθεναρά την ευρετηρίαση» προσωπικών δεδομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Στα αρχεία βρίσκει κανείς τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάικλ Λίντον να γευματίζει με τον πρόεδρο Ομπάμα και τους υπαλλήλους να συγκεντρώνουν χρήματα για τους Δημοκρατικούς, όπως για τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

«Η εργασία για την οποία είναι γνωστή η Sony είναι η διασκέδαση. Τα αρχεία της Sony δείχνουν όμως ότι στα παρασκήνια είναι μια εταιρία με επιρροή, που έχει δεσμούς με τον Λευκό Οίκο (υπάρχουν σχεδόν 100 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αμερικανικής κυβέρνησης στα αρχεία αυτά), με μία ικανότητα να επηρεάζει τους νόμους και τις πολιτικές και με διασυνδέσεις με το πολύπλοκο αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό [σύμπλεγμα]», αναφέρει ακόμη ο Wikileaks.

Ο κ. Λίντον, διευθυντής της Sony, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της RAND, εταιρίας ανάπτυξης τεχνολογίας και παραγωγής στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Τα αρχεία αναδεικνύουν μια συνεχή επαφή και επικοινωνία ανάμεσα στις εταιρίες. Και μπορεί κάποιες από τις επαφές να αφορούν στην πρόσκληση του George Clooney και του Kevin Spacey σε εκδηλώσεις της RAND, άλλες όμως αποκαλύπτουν την διαμεσολάβηση του διευθυντή της Sony για να επικοινωνήσει κοντινό πρόσωπο του επιτελείου Ομπάμα με τη στρατιωτική εταιρία ή την τελευταία να θέλει να συνεργαστεί με την IMAX προκειμένου να προχωρήσει σε ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.

Από τα αρχεία αυτά γίνεται και πιο κατανοητός ο λόγος που η Sony απευθύνθηκε στη RAND προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα που προέκυψε με την ταινία “The Interview”. Η τελευταία επιστράτευσε αναλυτή ειδικό στα θέματα της Βορείου Κορέας και πρότεινε στη Sony να επικοινωνήσει με το State Departement και την NSA (αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών) για τα παράπονα της χώρας σχετικά με την ταινία.

Το σκάνδαλο που ακολούθησε την πειρατεία είχε οδηγήσει στην αποπομπή, τον Φεβρουάριο, του αφεντικού της Sony, της Έιμι Πασκάλ, έπειτα από τη δημοσιοποίηση μέιλ με ρατσιστικά σχόλια που είχε γράψει για τον Μπαράκ Ομπάμα.