Απώλειες ρεκόρ για το πρώτο Bitcoin ETF

Απώλειες ρεκόρ για το πρώτο Bitcoin ETF
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η πτώση του BITO αγγίζει 70%, κάτι που το καθιστά το έκτο τη τάξει ETF με τη χειρότερη επίδοση ιστορικά.

Απώλειες ρεκόρ μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του σημειώνει το πρώτο ETF που έχει ως υποκείμενο στοιχείο του την τιμή του bitcoin, γεγονός το οποίο καταγράφεται ως μία από τις χειρότερες αφετηρίες για asset στις αγορές.

Πιο αναλυτικά, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ProShares «κυκλοφόρησε» το Bitcoin Strategy τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο ντεμπούτο ETF στην Ιστορία, αφού συγκέντρωσε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct, έναν χρόνο μετά, το fund έχει πρωτοφανείς απώλειες. Η πτώση του αγγίζει 70%, κάτι που το καθιστά το έκτο τη τάξει ETF με την χειρότερη επίδοση ιστορικά. 

«Έχουμε δει ETF να υποχωρούν ραγδαία, αλλά τέτοια μεταβλητότητα είναι σπάνια», δήλωσε ο Jeffrey Ptak, επικεφαλής αξιολόγησης στην Morningstar Research Services.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ETF, γνωστό ως BITO, προσείλκυε εισροές σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής του, με ελαφρές μόνο αναλήψεις. Όμως, παρά τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια που ενέγραψε, το ενεργητικό του ανέρχεται πλέον στα 624 εκατομμύρια δολάρια. 

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το χρονοδιάγραμμα των εισροών και την πτώση κατά 70% της τιμής της μετοχής του αμοιβαίου κεφαλαίου, η Morningstar υπολογίζει ότι το BITO έχει εξαϋλώσει 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια. 

Την εποχή της κυκλοφορίας του BITO, ο διευθύνων σύμβουλος της ProShares Michael Sapir είπε ότι ήταν ένα ορόσημο για τον κλάδο ETF, μια αγορά ύψους 8,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπενθυμίζεται πως το λανσάρισμα του BITO πήγε την τιμή του bitcoin από 63.000 δολάρια στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 70.000 δολαρίων. 

Όμως, κατόπιν ενέσκηψε η Federal Reserves, με την επιθετική αύξηση των επιτοκίων να επιδρά σαν βαριοπούλα για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο…