Αποχωρεί από τη fintech Ant Group ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma – Το παρασκήνιο

Αποχωρεί από τη fintech Ant Group ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma – Το παρασκήνιο
epa07831567 (FILE) - Jack Ma, the founder and executive chairman of Chinese e-commerce company Alibaba Group, attends a meeting of foreign business representatives with Russian President Vladimir Putin (not pictured) during the Eastern Economic Forum in Vladivostok, Russia, 11 September 2018 (reissued 10 September 2019). Jack Ma is due to step down as Alibaba chairman today. EPA/TASS/HOST PHOTO / POOL MANDATORY CREDIT: TASS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραιτείται από τον έλεγχο της Ant Group ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma

Να παραιτηθεί από τον έλεγχο της Ant Group προτίθεται ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma, όπως αποκάλυψε η εταιρεία fintech το Σάββατο, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει την επιχείρηση «τεχνολογική» καταστολή. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε δήλωση του παρόχου διαδικτυακών πληρωμών και δανείων, ο Ma αναμένεται να δει τα δικαιώματα ψήφου του να συρρικνώνονται από πάνω από 50% σε 6,2%. 

Η αλλαγή ηγεσίας υποτίθεται πως θα βοηθήσε την εταιρεία να απελευθερωθεί… ενόψει εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν δεν πληρούνται άλλες κανονιστικές απαιτήσεις. 

Υπενθυμίζεται πως ο Ma συνίδρυσε την κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και διαχώρισε την επιχείρηση πληρωμών Ant από αυτήν το 2011. Η θέση του Ma στις εταιρείες κινδυνεύει από τότε που έδωσε μια ομιλία διά της οποίας άσκησε κριτική στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και τις κρατικές τράπεζες της χώρας την παραμονή της IPO της Ant τον Νοέμβριο του 2020, η οποία δεν έγινε ποτέ.

Μετά την επίμαχη ομιλία, ο Πρόεδρος Xi Jinping τον εξανάγκασε να εγκαταλείψει την Ant και προκάλεσε μια ρυθμιστική καταστολή στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους της χώρας. 

Ο Ma αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ περνάει όλο και περισσότερο χρόνο εκτός Κίνας. Οι αλλαγές που εφαρμόζονται σημαίνουν ότι η Ant δεν θα έχει κανέναν απόλυτο ελεγκτή, είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητοι διευθυντές – μεταξύ των οποίων η Laura Cha, πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ – θα αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του διοικητικού συμβουλίου. 

«Ως αποτέλεσμα της προσαρμογής, η μετοχική σύνθεση της Ant Group θα είναι πιο διαφανής και διαφοροποιημένη, γεγονός που θα διευκολύνει τη σταθερή ανάπτυξη της εταιρείας» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις καθημερινές της δραστηριότητες. 

Η Ant αναδιαρθρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, με τα εκκρεμή ζητήματα να περιλαμβάνουν ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της μονάδας καταναλωτικών δανείων, απόκτηση των κατάλληλων αδειών για τη μονάδα πιστοληπτικής αξιολόγησης και έγκριση για το σχέδιό της να μετατραπεί σε χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών.

Οι αναλυτές είπαν ότι η αλλαγή στον έλεγχο θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη διαδικασία «διόρθωσης» που ζητούν οι κορυφαίες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας. 

Ο Λι Τσενγκντόνγκ, επικεφαλής της διαδικτυακής δεξαμενής σκέψης Haitun, είπε ότι η παράδοση του ελέγχου πιθανώς είναι επιταγή των ρυθμιστικών ερευνών επί του Ma και του ομίλου fintech.