Apple Pay: όταν τo iPhone σου γίνεται… πορτοφόλι

Apple Pay: όταν τo iPhone σου γίνεται… πορτοφόλι
Photo:

Οφέλη και προκλήσεις για τη νέα υπηρεσία της Apple για «ανέπαφες πληρωμές».

Πιο φιλόδοξο από τα iPhone6 και iPhone6+, πιο επαναστατικό από το smartwatch, το Apple Pay -μία νέα υπηρεσία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού για ανέπαφες πληρωμές- λανσάρεται στην αγορά τον Οκτώβριο με αποστολή να αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας περί συναλλαγών.

Η αλήθεια είναι ότι βασίζεται σε μία ιδέα που δεν είναι καν καινούργια: υπάρχουν ήδη πλείστοι όσοι ανταγωνιστές, όπως οι Google Wallet, Square και Softcard, που δεν δείχνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς είναι λοιπόν που η Apple φιλοδοξεί να επικρατήσει, προσφέροντας έναν δαιδαλώδη συνδυασμό δικλείδων ασφαλείας. Για όσους λοιπόν ενδιαφερόμενους, τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών σας θα αποθηκεύονται απευθείας στο iPhone (μόνον στις εκδοχές 6 ή 6+ και στο λειτουργικό iOS8), σε ένα ειδικό τσιπάκι μου ονομάζεται Secured Element (SE).

Οι αριθμοί των καρτών δεν πηγαίνουν ποτέ στους server της Apple -μιας και δεν γίνεται χρήση της «αμαρτωλής» υπηρεσίας iCloud. Δεν θα είναι ορατοί ούτε καν από τους εμπόρους με τους οποίους θα κάνετε συναλλαγές.

Για καθεμία από αυτές, αντίθετα, το καινούργιο σας iPhone θα ενεργοποιεί έναν πληρεξούσιο αριθμό λογαριασμού, που θα λαμβάνει ο έμπορος ή τέλος πάντων αυτός που θα βρίσκεται απέναντί σας στο ταμείο. Και ως πρόσθετα στρώματα ασφαλείας, υπάρχει η πιστοποίηση με το δακτυλικό σας αποτύπωμα στο κινητό (πρωτομπήκε ως χαρακτηριστικό στο iPhone5S) και η δυνατότητα απενενεργοποίσης του Apple Pay ή και καταστροφής των αποθηκευμένων στη συσκευή σας προσωπικών δεδομένων μέσω του Find My iPhone, σε περίπτωση που το κινητό σας κάποια στιγμή χαθεί ή κλαπεί.

Πρακτικά, με όλα αυτά, η Apple επιχειρεί να πετύχει «με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια». Να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατόχων iPhone6 (plus) στη χρήση του κινητού τους ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι και να αποκτήσει το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών, επιταχύνοντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που προς το παρόν αυξάνουν αργά και βασανιστικά σε όγκο, φθάνοντας πέρυσι τα 235 δισ. δολ., έναντι 15 τρισ. δολ. των συμβατικών συναλλαγών με μετρητά και κάρτες.

Μέχρι στιγμής, η Apple κρατά κλειστά τα «χαρτιά» της για το εάν και πόση προμήθεια θα παίρνει ως μεσολαβητής μεταξύ των καταναλωτών και όσων εταιριών και τραπεζών σπεύδουν να συμβληθούν με τη νέα υπηρεσία.

Ήδη υπολογίζονται στις ΗΠΑ σε πάνω από 220.000, μεταξύ αυτών κολοσσοί στο λιανεμπόριο (Macy’s, Bloomingdale’s, Nike, McDonald’s, Disney, Sephora, Whole Foods κ.α.), διαδικτυακές εταιρίες (Groupon, Target, OpenTable κ.α.), η Visa, Mastercard American Express και μεγάλες τράπεζες (Citi, Bank of America, Barclays κ.α.), οι οποίες καλύπτουν συνολικά το 83% των συναλλαγών στις ΗΠΑ.

Η Visa Europe από την πλευρά της προανήγγειλε την οσονούπω επέκταση των πληρωμών μέσω των νέων, εξελιγμένων iPhone και στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, ακόμη κι εάν θεωρήσει κανείς ότι τα προβλήματα ασφαλείας έχουν πραγματικά εκλείψει, τα μεγάλα ερωτήματα για την επιτυχία του Apple Pay παραμένουν.
Πως θα εξελιχθεί η σφιχτή πια -λόγω ύφεσης και κρίσης- αγορά πιστωτικών κρατών;

Και κυρίως πόσοι τελικά θα είναι τελικά αυτοί που θα σπεύσουν να αγοράσουν τις νέες, εξελιγμένες εκδόσεις του iPhone, οι οποίες -κατά τα ψέματα- δεν είναι για όλα τα πορτοφόλια;

Διαβάστε ακόμη:

Οι mobile πληρωμές Visa διαθέσιμες στα νέα μοντέλα Apple

Πώς ένα ζευγάρι έβγαλε 1 εκατ. δολάρια από μετοχές της Apple

 Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τα iPhone 6 και το Apple Watch