Αρ. Πελώνη: Δεν μπορεί να αποκλειστεί παράταση του lockdown

Αρ. Πελώνη: Δεν μπορεί να αποκλειστεί παράταση του lockdown
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς, βήμα-βήμα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο πιο γρήγορα αποκλιμακωθούν κρούσματα και ΜΕΘ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και την οικονομική δραστηριότητα, υπογράμμισε.

Διαδοχικές ερωτήσεις για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός Μαρτίου δέχθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Δε μπορεί να αποκλειστεί τίποτα» απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παράτασης του lockdown. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς, βήμα-βήμα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο πιο γρήγορα αποκλιμακωθούν κρούσματα και ΜΕΘ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και την οικονομική δραστηριότητα, υπογράμμισε.

Επιδημιολογική εικόνα και εμβολιασμοί

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και την πορεία των εμβολιασμών, η κ. Πελώνη παρατήρησε πως έναν χρόνο τώρα «ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφει νέα έξαρση εξαιτίας του καιρού και των μεταλλάξεων που έφτασαν στη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα 1.500 ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη, πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

Έτσι ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παραμένουν έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν έως τώρα, ενώ προστίθενται και νέες. Έως την ίδια μέρα παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν στο επίπεδο αυτό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα.

Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς – ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας – στους εμβολιασμούς κι αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας, καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί» είπε.

Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων, μόλις 0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού, εξήγησε.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στην πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που, όπως είπε, «βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας “πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών” και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, Στην ίδια κατεύθυνση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι “όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι”» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μέτρα στήριξης ύψους 30 δισ.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή της, υπογράμμισε πως: «θέσαμε ξεκάθαρους υγειονομικούς άξονες για την αντιμετώπιση του “αόρατου εχθρού” και ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Όπως υπενθύμισε:

«Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Αναβαθμίσαμε τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 565 σε 1.360. Ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος προσλαμβάνοντας κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα μονιμοποιηθούν».

Στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση πήρε, σύμφωνα με την κ. Πελώνη, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που ήδη φτάνουν συνολικά τα 30 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021). Αφορούν ανάμεσα στα άλλα:

  • Την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
  • Την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Την κάλυψη του ενοικίου (ενός μέρους αρχικά και του συνόλου τώρα) των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Την κάλυψη μέρους του ενοικίου πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, καθώς και της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών τους.
  • Την παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας».

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, σε αυτό το διάστημα, «η κυβερνητική πολιτική πέτυχε άλματα στην ψηφιακή ανάπτυξη, την τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση. Κατάφερε – όπως τονίζει ο πρωθυπουργός – να μετατρέψει την κρίση σε επιταχυντή προόδου: Στην ψηφιοποίηση του κράτους υπέρ του πολίτη. Στον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στα ζητούμενα της συγκυρίας. Στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας. Στη γόνιμη συστράτευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενισχύσαμε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας γεγονός που απεικονίζεται τόσο στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο, όσο και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».