Άσανζ:«Οι πολίτες των ΗΠΑ χρωστούν ευγνωμοσύνη στον Σνόουντεν»

Άσανζ:«Οι πολίτες των ΗΠΑ χρωστούν ευγνωμοσύνη στον Σνόουντεν»

«Μικρή νίκη» του πρώην πράκτορα της NSA οι ανακοινώσεις Ομπάμα για διαφάνεια στο πρόγραμμα παρακολούθησης.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για σειρά νέων μέτρων που θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ, σχολιάστηκε από τον ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Άσανζ χαρακτήρισε αυτή την ως μια «μικρή νίκη» για το πρώην συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν: «Σήμερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε τον ρόλο του Έντουαρντ Σνόουντεν ως πληροφοριοδότη, ανακοινώνοντας τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις στο αμερικανικό παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης», είπε ο Ασάνζ και πρόσθεσε: «Σήμερα ήταν μια μικρή νίκη για τον Σνόουντεν και τους πολλούς υποστηρικτές του», σε δήλωση, η οποία αναρτήθηκε το Σάββατο στο WikiLeaks.

«Όπως είχε δηλώσει ο Σνόουντεν, η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν πως παρόλο που αυτός έκανε τις αποκαλύψεις αλλά καμία αλλαγή δεν θα γινόταν. Όμως οι μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί και για αυτό οι άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και όλου του κόσμου χρωστούν ευγνωμοσύνη στον Έντουαρντ Σνόουντεν».

Διαβάστε επίσης: Ο Τζούλιαν Ασάνζ φλερτάρει έντονα με την πολιτική

Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει για περισσότερο από ένα χρόνο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο φοβούμενος την έκδοσή του στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ομπάμα ότι οι μεταρρυθμίσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν πριν τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ. «Το γεγονός είναι ότι χωρίς τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν κανείς δεν θα γνώριζε για τα προγράμματα και καμία μεταρρύθμιση δεν θα ήταν εφικτή».

Ο Ασάνζ κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για «εκπληκτική» υποκρισία στην αντιμετώπιση της υπόθεσης του Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο, αφού είχε παραχωρήσει άσυλο σε χιλιάδες αντιφρονούντες, πληροφοριοδότες και πολιτικούς πρόσφυγες από άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

Διαβάστε ακόμη: WikiLeaks: «Εξτρεμιστής εθνικής ασφάλειας ο Ομπάμα»