Άσμουσεν: «Η ελληνική οικονομία είναι πιο ελκυστική πλέον»

Άσμουσεν: «Η ελληνική οικονομία είναι πιο ελκυστική πλέον»

Άνοδος της Ελλάδας στη λίστα «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας με τα προβλήματα όμως να παραμένουν. 

Με θετικά σχόλια αναφέρεται ο Γιεργκ Άσμουσεν στην ελληνική οικονομία σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24». Σύμφωνα με το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οικονομία μας έχει βελτιώσει την ελκυστικότητα της.

Αναφερόμενος στην έκθεση Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας και στο πόσο εύκολο είναι μια επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί στη ΕΕ ο Ασμουσεν υπογράμμισε την βελτίωση που καταγράφει η Ελλάδα στην συγκεκριμένη κατάταξη.

«Η Ελλάδα αναρριχάται, ακόμη και αν από πολύ χαμηλά στην κατάταξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2013 διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση καθώς κέρδισε 22 θέσεις στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 185 χώρες και έφτασε στην 78η θέση από την 100ή που ήταν το 2012. Ωστόσο το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι προβληματικό για επενδύσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης.

Άσμουσεν: Τρίτο πακέτο φέρνει η αδυναμία εξόδου στις αγορές

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι για την έναρξη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτούνται 11 διαδικασίες και 11 ημέρες, ενώ για τη λήψη μίας κατασκευαστικής άδειας απαιτούνται 15 διαδικασίες και 89 ημέρες.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις απασχολούνται κατά μέσο όρο 202 ώρες ετησίως για την πληρωμή φόρων, με τον συνολικό φορολογικό συντελεστή να φθάνει στο 44,6% των κερδών τους. Όσο για την εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν, αυτή διαρκεί 2 χρόνια.