Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Παράγοντας μια «πράσινη» μπύρα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Παράγοντας μια «πράσινη» μπύρα
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του Ομίλου HEINEKEN N.V.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετρά μέχρι σήμερα περισσότερα από 55 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Με τη βιώσιμη ανάπτυξη να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της, η εταιρεία εστιάζει στην πρωτοβουλία «Παράγουμε Έναν Καλύτερο Κόσμο», που ορίζει όχι μόνο τα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας, αλλά και την καθημερινή της δράση.

Όπως υποστηρίζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η δέσμευση στους στόχους της πλατφόρμας είναι κοινή για όλους. Από τα διοικητικά στελέχη μέχρι τον κάθε εργαζόμενο και διευθυντή της εταιρείας όλοι δρουν βάσει των στόχων που καλύπτουν κάθε σημείο της δραστηριότητας της εταιρείας. Πέρα, όμως, από την πλατφόρμα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει υιοθετήσει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι δράσεις της ευθυγραμμίζονται με τους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Η βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει υιοθετήσει, στο πλαίσιο της πλατφόρμας «Παράγουμε Έναν Καλύτερο Κόσμο», ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, η δέσμευση της εταιρείας για ένα «πράσινο» μέλλον ξεκινά από το… νερό! Το νερό αποτελεί πολύτιμο πόρο για την παρασκευή της μπίρας. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση νερού στα ζυθοποιεία, όπως και να διασφαλίσει ότι το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα μετά τη χρήση στις εγκαταστάσεις της είναι καθαρό. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιεί επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σωστή κατανάλωση του νερού στους εργαζομένους, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί ενεργά να ελέγξει τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, που παράγονται από τη λειτουργία της, έχοντας μειώσει κατά 27% τις εκπομπές CO2 από το 2008. Το μοντέλο του ανθρακικού αποτυπώματος που ακολουθείται καλύπτει έξι διαφορετικά στάδια στην αλυσίδα παραγωγής, από την προμήθεια της πρώτης ύλης μέχρι ακόμα και τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων των φορτηγών για να υπάρχει μείωση των διανυθέντων χιλιομέτρων, άρα και μείωση των εκπομπών. Την ίδια στιγμή, μέσω της χρήσης πράσινων ψυγείων, από το 2008 έχει καταφέρει να μειώσει την εκπομπή CO2 για τη ψύξη των προϊόντων της κατά 39%.

Στο πλαίσιο της παραγωγής της μπύρας, όπως είναι φυσικό, δημιουργούνται και στερεά απόβλητα. Συγκεκριμένα, από την παραγωγική διαδικασία προκύπτουν υποπροϊόντα όπως υπολείμματα βύνης κριθαριού και μαγιάς, καθώς και υπόλοιπα υλικών συσκευασίας όπως γυαλί, αλουμίνιο, χαρτόνια, πλαστικό και χαρτί. Τα στερεά απόβλητα παρακολουθούνται συστηματικά από την εταιρεία και το μεγαλύτερο μέρος τους ανακυκλώνεται. Επιπλέον, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιλέγονται και χρησιμοποιούνται υλικά συσκευασίας φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες συσκευασίες ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που παράγονται από τα προϊόντα της.

Στόχος της εταιρείας είναι η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών. Συγκεκριμένα, το 95% των φιαλών που χρησιμοποιούνται είναι επιστρεφόμενες. Το σύστημα της επιστρεφόμενης φιάλης που εφαρμόζει η εταιρεία από το 1963, αποτελεί πρωτοπόρο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας καθώς εξοικονομεί πόρους για το περιβάλλον, αλλά και ανταμείβει τους καταναλωτές για την επιστροφή των φιαλών.

Κάπως έτσι, μέσα από τις παραπάνω δράσεις, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε πρώτα απ’ όλα να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις κατά τη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της. Μέσα από τις εν λόγω δράσεις έγινε δυνατή επίσης και η ενίσχυση των εργαζομένων, των συνεργατών και των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία ενίσχυσε τον θετικό της αντίκτυπο στην κοινωνία, με την καλλιέργεια υπεύθυνων πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης μπίρας, αλλά και με την ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς, ΜΚΟ κτλ..

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όμως, δεν σταματά εδώ. Επιδιώκει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, εστιάζοντας σε τέσσερις στρατηγικούς άξονες προτεραιότητας για το μέλλον. Συγκεκριμένα, η εταιρεία στοχεύει να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους, κάτι που αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης νερού στα ζυθοποιεία κατά 30% συνολικά μέχρι το 2020. Επιπλέον, η εταιρεία επιδιώκει να φτάσει τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα η τελευταία αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια, με στόχο τα 6,5 hl/hl το 2020. Παράλληλα, αποβλέπει στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη του 70% των συνολικών αναγκών της εταιρείας. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προμήθεια πρώτων υλών με κριτήριο την ποιότητα, την τήρηση αρχών βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

*Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδείχθηκε στις 20 πρώτες θέσεις της έρευνας του Fortune Greece και της KPMG, Μost Admired Companies.

Δείτε σχετικά:

FIVE IN A ROW: Οι δέκα πρωταθλητές της πενταετίας στη λίστα Most Admired Companies

https://www.fortunegreece.com/article/five-in-a-row-i-deka-protathlites-tis-pentaetias-sti-lista-most-admired-companies-2/