Bank of America: Τα CBDC θα φέρουν επανάσταση στις πληρωμές

Bank of America: Τα CBDC θα φέρουν επανάσταση στις πληρωμές
epa08129550 (FILE) - A file photo dated 22 April 2008 showing a view of a Bank of America branch in New York, New York, USA (re-issued 16 April 2018). Bank of America is to release their 4th quarter 2019 results on 15 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 54268906 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα CBDC συνήθως χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος

Ψηφιακά νομίσματα όπως τα CBDC (τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών) και τα stablecoins είναι η φυσική εξέλιξη του χρήματος και των πληρωμών, ανέφερε η Bank of America σε έκθεση έρευνας την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

«Τα CBDC δεν αλλάζουν τον ορισμό του χρήματος, αλλά πιθανότατα θα αλλάξουν τον τρόπο και το πότε μεταφέρεται η αξία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια», έγραψαν αναλυτές με επικεφαλής τον Alkesh Shah, προσθέτοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας έχουν «θα φέρουν επανάσταση στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και μπορεί να είναι η πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδος στην ιστορία του χρήματος».

Τα CBDC συνήθως χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος. Από την άλλη, το stablecoin είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος του οποίου η αξία είναι συνδεδεμένη με άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ο χρυσός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των CBDC εξαρτώνται από το σχεδιασμό και την έκδοσή τους, αλλά η Bank of America αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες να επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότητα των πληρωμών και αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες να επικεντρωθούν στη χρηματοοικονομική ένταξη.

Ωστόσο, τα CBDC ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις τραπεζικές καταθέσεις, να οδηγήσουν σε απώλεια νομισματικής κυριαρχίας και να προκαλέσουν ανισότητες μεταξύ των χωρών παγκοσμίως, ανέφερε το σημείωμα.

Η έκδοση CBDC μπορεί να πάρει πάνω από δεκαετία σε ορισμένες κομητείες, αλλά οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να «υιοθετήσουν την τεχνολογική πρόοδο», προστίθεται στο σημείωμα. Η Bank of America λέει ότι αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα οδηγήσουν την καινοτομία στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: