ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυροβολισμών στο κοινοβούλιο του Καναδά

ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυροβολισμών στο κοινοβούλιο του Καναδά

Νεκρός ο Καναδός δράστης που σκότωσε έναν δεκανέα - Στη δημοσιότητα η ταυτότητά του - Έρευνες της αστυνομίας στην Όταβα για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών.

Συναγερμός σήμανε στον Καναδά καθώς ένοπλοι -οπλισμένοι με καραμπίνα ή τουφέκι, σύμφωνα με την αστυνομία- άνοιξαν πυρ στον περίβολο του κοινοβουλίου της Όταβα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ένας από τους δράστες κι ένας στρατιώτης, ενώ τραυματίας είναι τουλάχιστον ένας φρουρός.

Ο δράστης που έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, αναγνωρίστηκε από την καναδική κυβέρνηση ως ο 32χρονος Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπόου (Michael Zehaf-Bibeau), γεννημένος στον Καναδά. Σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Globe and Mail, ο δράστης είχε πρόσφατα χαρακτηριστεί «ταξιδιώτης υψηλού ρίσκου» από την καναδική κυβέρνηση, η οποία του είχε κατασχέσει το διαβατήριο, ενώ το Reuters, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους αναφέρει πως ο δράστης πιθανώς να είχε ασπαστεί το Ισλάμ πρόσφατα.

Δύο είναι συνολικά τα επεισόδια με πυροβολισμούς στο κέντρο της Οτάβα που ερευνά η καναδική αστυνομία: στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά και στο Μνημείο των Πεσόντων, κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Βουλής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αναφορές πως υπήρχαν πυροβολισμοί και σε εμπορικό κέντρο κοντά στη βουλή τελικά διαψεύστηκαν.

Ο στρατιώτης, που κατονομάστηκε απο τις καναδικές αρχές ως ο δεκανέας Νέιθαν Τσιρίλο, 24 ετών, φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων όταν πυροβολήθηκε και υπέκυψε αργότερα στα τραύματα του, ενώ ένας φρουρός στα κοντινά κτίρια του κοινοβουλίου έχει τραυματισθεί.

Ο δεκανέας Νέιθαν Τσιρίλο
Ο δεκανέας Νέιθαν Τσιρίλο
Ο δεκανέας Νέιθαν Τσιρίλο

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση στην Οτάβα και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. «Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και «καταδίκασε αυτή την άνανδρη επίθεση», ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χάρπερ. «Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι έχει σημασία να συνεχιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου μας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Συλλυπούμεθα την οικογένεια του στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε και προσευχόμαστε για τον φρουρό του κοινοβουλίου ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Καναδάς δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα εκφοβιστεί», έγραψε ο υπουργός Εργασίας Τζέισον Κένι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το χρονικό των επιθέσεων
Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 09:30 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι πυροβόλησε έναν στρατιώτη, τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων. Ο στρατιώτης, σοβαρά τραυματισμένος, απομακρύνθηκε από την περιοχή με ασθενοφόρο και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης, καθώς οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν εάν επρόκειτο για έναν ή περισσότερους δράστες. Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Στη συνέχεια ο ή οι δράστες όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.«Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί», είπε ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου, ο Μαρκ-Αντρέ Βιο.

Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο:

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών, μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο κτίριο και έτρεξε προς τα δεξιά, προς την είσοδο του χώρου όπου γινόταν η συνεδρίαση της ΚΟ των Συντηρητικών, δήλωσε ένα στέλεχος της κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα όταν ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη και μετά οι κρότοι από πυροβολισμούς. Όλοι διασκορπιστήκαμε», είπε ο υπουργός Τόνι Κλέμεντ, προσθέτοντας ότι τα πυρά ακούγονταν «ακριβώς έξω από την πόρτα» της αίθουσας.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε και είναι «ασφαλής», όπως είπε ο εκπρόσωπός του. Σε«ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων. Ο Χάρπερ αναμένεται ότι θα κάνει μια ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

Το κτίριο της Βουλής του Καναδά παραμένει αποκλεισμένο μετά την εισβολή του ενόπλου.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Οτάβας έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα καθώς η αστυνομία εξέφραζε φόβους ότι ένας ένοπλος είχε καταφύγει στη στέγη του κοινοβουλίου. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

Μετά τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του στρατιώτη, αποφασίστηκε να κλείσουν για το κοινό οι βάσεις των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα, ενώ εκκενώθηκε και η αμερικανική πρεσβεία.

Μετά από τις επιθέσεις, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση “να ανταποκριθεί γρήγορα” σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση η οποία σημειώθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εισηγηθεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εντός της ημέρας όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Η επίθεση ακολουθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές Δευτέρα, όταν ένας νεαρός προσήλυτος στο Ισλάμ χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο Καναδούς στρατιώτες σε έναν χώρο στάθμευσης στο Κεμπέκ, περίπου 40 χλμ. νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ο ένας από τους στρατιώτες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Το επεισόδιο αυτό θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια. Ο ύποπτος, ο οποίος θεωρείτο ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στην αστυνομία, διέφυγε από το σημείο, έπεσε σε μια τάφρο με το αυτοκίνητό του και κινήθηκε απειλητικά με ένα μαχαίρι προς αστυνομικούς οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.

Στον ύποπτο αυτόν είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή όπου σκόπευε να ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, διευκρίνισε η καναδική αστυνομία, προσθέτοντας ότι τον είχε συλλάβει τον Ιούλιο όταν είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στην Τουρκία ώστε να φθάσει από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό εξτρεμιστών σουνιτών. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε αλλά δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, ανέφεραν οι αρχές.

Οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας έγιναν μετά την ανακοίνωση των καναδικών αρχών πως αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Καναδάς συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας. Η κυβέρνηση του Καναδά ανέφερε πως η απόφαση της να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης οφείλεται στον «γενικό διάλογο» μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το ΙΚ, η αλ Κάιντα, η αλ Σεμπάμπ κ.ά.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε σήμερα την επίθεση στον Καναδά «τραγωδία» και επισήμανε ότι η επίθεση αυτή ενίσχυσε την ανάγκη για επαγρύπνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα είπε ότι δεν έχει ακόμα πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη ούτε εάν αυτός είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου, και τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον Καναδά και τις ΗΠΑ να συντονίζουν τις ενέργειές τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Νωρίτερα ο Ομπάμα συνομίλησε με τον Καναδό πρωθυπουργό τηλεφωνικά και του προσέφερε τη βοήθεια της κυβέρνησής του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί σκέφτονται και προσεύχονται για τον καναδικό λαό και τόνισε ότι η σχέση ΗΠΑ-Καναδά είναι στενή και ισχυρή.

Ο Έρνεστ είπε πως ακόμη η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν οι επιθέσεις αυτές είναι μια τρομοκρατική ενέργεια.