Μπερνάρ Αρνό: Τί απαντά o επικεφαλής της LVMH στις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος με εμπλοκή Ρώσου ολιγάρχη

Μπερνάρ Αρνό: Τί απαντά o επικεφαλής της LVMH στις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος με εμπλοκή Ρώσου ολιγάρχη
epa07330221 CEO of French luxury goup LVMH, Bernard Arnault attends a new conference to present the group's annual results, in Paris, France, 29 January 2019. According to reports, the world's leading luxury products group, recorded 46.8 billion euros revenue in 2018, 10 percent more than in the previous year. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Παράλογοι και αβάσιμοι» οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με την δικηγόρο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ευρώπης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, απάντησε στις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, καθώς η εισαγγελία του Παρισίου επιβεβαίωσε ότι ερευνά τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου ολιγάρχη Νικολάι Σαρκίσοφ.

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2022 και ότι τέθηκε υπόψη της μια έκθεση της γαλλικής μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών Tracfin που αφορά σε μια αγορά ακινήτων στις Άλπεις από τον Σαρκίσοφ και «ενδέχεται να χαρακτηρίζει πράξεις ξεπλύματος χρήματος».

Εκπρόσωποι τόσο του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο και πλουσιότερου ανθρώπου της Ευρώπης, Αρνό όσο και του Σαρκίσοφ, ανώτερου στελέχους της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας RESO-Garantia, αρνήθηκαν σθεναρά κάθε αδίκημα.

Από την προκαταρκτική έρευνα δεν προκύπτει ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα. Σε δήλωσή της η δικηγόρος του Αρνό, Ζακλίν Λαφό, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι «παράλογοι και αβάσιμοι», όπως μεταδίδει το CNBC.

«Η συναλλαγή που επέτρεψε την επέκταση του ξενοδοχείου Cheval Blanc στο Courchevel είναι απολύτως γνωστή και διεξήχθη σύμφωνα με το νόμο και με νομική υποστήριξη. Η έρευνα, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, θα καταδείξει αυτά τα γεγονότα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιπλέον, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί σοβαρά ότι ο Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος έχει αναπτύξει τα τελευταία 40 χρόνια την κορυφαία γαλλική και ευρωπαϊκή εταιρεία, θα επιδίωκε ξέπλυμα χρήματος για να επεκτείνει ένα ξενοδοχείο; Πιστεύω ότι ο παράλογος χαρακτήρας αυτών των ισχυρισμών θα αναγνωριστεί από όλους», πρόσθεσε.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε την Πέμπτη, επικαλούμενη την Tracfin, ότι ο Σαρκίσοφ απέκτησε ακίνητο στο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο Courchevel χρησιμοποιώντας δάνειο από μία από τις εταιρείες του Αρνό.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της RESO-Garantia, Ίγκορ Ιβάνοφ, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι ούτε η εταιρεία, ούτε ο Νικολάι Σαρκίσοφ προσωπικά, είχαν εμπλακεί στη συναλλαγή και ότι ο Σαρκίσοφ και ο Αρνό δεν είχαν συναντηθεί ποτέ.

«Τη συναλλαγή διαχειρίστηκε μια μικρή επενδυτική μονάδα που επενδύει επαγγελματικά σε ευρωπαϊκά ακίνητα. Συνίστατο στην απόκτηση διαμερισμάτων σε ένα παλιό κτίριο στην Courchevel από διάφορους ιδιώτες ιδιοκτήτες, με σκοπό να τα πουλήσουν αργότερα σε έναν εργολάβο, αφού εξαγοραστεί ολόκληρο το κτίριο», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

«Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από γαλλικές εταιρείες, μέσω Γάλλων συμβολαιογράφων από Γάλλους δικηγόρους από όλες τις πλευρές. Επρόκειτο για μια συνηθισμένη συναλλαγή ακινήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: