Bίκτωρ Τροκούδης (Plum) στο Fortune Greece: Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την επενδυτική κουλτούρα των Ελλήνων

Bίκτωρ Τροκούδης (Plum) στο Fortune Greece: Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την επενδυτική κουλτούρα των Ελλήνων
Βίκτωρ Τροκούδης
Ο co-founder & CEO της fintech μιλάει στο Fortune Greece για την απόφαση η Plum να κάνει διαθέσιμη την πλατφόρμα της στην ελληνική αγορά – Τα επόμενα σχέδια, οι νέες υπηρεσίες και τα κίνητρα για την αξιοποίηση των χρημάτων μας.

Η επιστροφή εντός έδρας για την Plum και η έναρξη λειτουργίας της fintech εφαρμογής της στην Ελλάδα ήταν μια αυτονόητη επιλογή για τον Βίκτωρα Τροκούδη, συνιδρυτή και CEO της εταιρείας. Οι δεσμοί με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ ισχυροί, ενώ η fintech με έδρα το Λονδίνο απασχολεί στη χώρα μας ήδη περισσότερα από 70 άτομα.

Mιλώντας με τον Βίκτωρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σχολίασε σχετικά:

«Η έναρξη της λειτουργίας μας στην Ελλάδα, μας γεμίζει με ενθουσιασμό. Παρ’ όλου που και στην ελληνική αγορά υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για επενδύσεις και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να χαρτογραφούν το πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με τη δική μας πλατφόρμα. Στην Plum έχουμε στόχο ο κόσμος να βάλει πιο πολύ στην καθημερινότητά του μια πιο long term επενδυτική κουλτούρα, η οποία δεν είναι εδραιωμένη, και έτσι έχουμε σχεδιάσει τη πλατφόρμα μας. Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα π.χ να διαφοροποιούν και να πολλαπλασιάζουν τα χρήματά τους μακροπρόθεσμα με την υπηρεσία επενδύσεων σε μετοχές. Μπορούν να επενδύσουν σε έως και 3.000 μετοχές στις ΗΠΑ χωρίς προμήθεια. Οι πελάτες μπορούν να ξεκινήσουν από μόλις 1 ευρώ με κλασματικά μερίδια σε διεθνούς φήμης δημοφιλείς εταιρείες, όπως η Google, η Meta ή η Amazon».

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των αρχών των συμπεριφορικών οικονομικών, η πλατφόρμα της Plum βοηθάει τους χρήστες της όχι μόνο στο να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματά τους, αλλά και να τα αυξάνουν αποδοτικότερα. Η εφαρμογή συνδέεται με την τράπεζά του χρήστη, αντιλαμβάνεται τις συνήθειες του με βάση τα μηνιαία του έξοδα και τον βοηθάει να αποταμιεύσει χρήματα χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο και σκέψη σε πολύπλοκους υπολογισμούς. Συμβάλει επίσης στην αύξηση των υπαρχουσών αποταμιεύσεων μέσω επενδύσεων και στην αποφυγή υπερβολικών δαπανών μέσω της έγκαιρης ειδοποίησης.

«Η Plum, κατόπιν έγκρισης του χρήστη, αποκτά πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό και, μέσω ενός αλγορίθμου που έχει εφεύρει η ίδια, “σκανάρει” τις τραπεζικές συναλλαγές του. Υστερα αναλύει τα έσοδα και τα έξοδά του, πραγματοποιώντας, για λογαριασμό του, μικρές τακτικές αποταμιεύσεις τις οποίες αποθηκεύει σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια ή μετοχές ενώ, βάσει των πληρωμών του, αντιπροτείνει και εναλλακτικούς φθηνότερους παρόχους (π.χ. ρεύμα). Έχουμε δημιουργήσει direct debit που μπορεί ο χρήστης να το σετάρει, να είναι εβδομαδιαίο, μηνιαίο ή με βάση κάποια άλλα χαρακτηριστικά, δηλαδή άμα π.χ βρέξει να κάνει save, κάτι που είναι κάτι αστείο και το έχουμε εφαρμόσει εδώ στην Αγγλία και βάσει αυτών των κανονισμών τα χρήματα τοποθετούνται σε ένα e-wallet, από το οποίο μπορεί στη συνέχεια να επενδυθούν» σχολιάζει ο CEO της εταιρείας.

Η έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα, σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην επέκταση της Plum στην Ευρώπη, καθώς έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο. Εκτός από την Ελλάδα, η Plum ξεκινά τη λειτουργία της ταυτόχρονα σε 4 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες: σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ολλανδία και Ιταλία.

Αυτό σημαίνει ότι η Plum έχει πλέον παρουσία σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες συνολικά. Παράλληλα η εταιρεία έχει λανσάρει νέα προϊόντα όπως η νέα χρεωστική κάρτα, που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα απασχολείται το 50% των εργαζομένων της Plum, γεγονός που θα μας βοηθήσει να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στην πλατφόρμα μας. Φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε ισχυρός παίκτης και στην ελληνική αγορά. Eπιπλέον έχουμε λανσάρει τη νέα χρεωστική κάρτα, η οποία έχει σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες να παρακολουθούν τις δαπάνες τους. Με την νέα κάρτα οι χρήστες της Plum δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταφέρουν χρήματα από τον λογαριασμό τους στην εφαρμογή πληρωμών προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναλλαγές. Οι χρήστες μπορούν να φορτώνουν χρήματα τόσο από έναν συνδεδεμένο εξωτερικό τραπεζικό λογαριασμό όσο και από τα χρήματα που είναι αποθηκευμένα εντός της εφαρμογής. Στη συνέχεια, μπορούν να ορίσουν ένα όριο εντός του οποίου θα ξοδεύουν» προσθέτει ο Βίκτωρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Crowdfunding και τα σχέδια για την επόμενη μέρα

H Plum έχει καταφέρει να αυξήσει τη βάση των πελατών της σε πάνω από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ βοήθησε τους χρήστες της να βάλουν στην άκρη 1,4 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Οι επιτυχίες αυτές αναγνωρίστηκαν από τη Silicon Valley Bank UK, η οποία χορήγησε πρόσφατα 5 εκατομμύρια λίγες Αγγλίας στην Plum για δανειακή χρηματοδότηση. Η τράπεζα ένωσε έτσι τις δυνάμεις της με τους έμπειρους επενδυτές και χρηματοδοτικούς εταίρους από τη dmg ventures, την Global Brain και τη Venture Friends που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την επέκταση της εταιρείας fintech. Η εταιρεία έχει αντλήσει συνολικά πάνω από 40 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα τον Οκτώβριο του 2022 ακολούθησε μια ακόμη crowdfund εκστρατεία, συμπεριλαμβάνοντας τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο στον σχεδιασμό της. Από την τελευταία crowdfund εκστρατεία της, η εταιρεία έχει εντάξει στις παροχές της επενδύσεις σε μετοχές χωρίς προμήθεια, έχει επεκταθεί σε νέες ευρωπαϊκές αγορές, έχει ενεργοποιήσει τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα και έχει δημιουργήσει χρεωστική κάρτα.

«Στον τρίτο γύρο crowdfunding τον Οκτώβριο, μετά από μια ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε 2 εκατ. λίρες και είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτό το αποτέλεσμα, σε μια περίοδο που οι αγορές βρίσκονται σε αναταραχή. Εξετάζουμε αντίστοιχες ενέργειες, καθώς δραστηριοποιούμαστε σε ένα mass market και πολλοί θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μας» αναφέρει στο Fortune Greece o Βίκτωρας Τροκούδης.

Και προσθέτει: «Με τα χρήματα που έχουμε “σηκώσει” έχουμε χτίσει τις υποδομές της Plum και έχουμε χρηματοδοτήσει τα νέα μας προϊόντα και την επέκταση σε νέες αγορές. Η εταιρεία πλέον καθημερινά βελτιώνει τα έσοδα της και την κερδοφορία της. Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε όσα χρήματα χρειαζόμασταν πριν, αλλά και πάλι θέλουμε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να επενδύουμε στο προσωπικό και σε καινούργιες χώρες και στο μάρκετινγκ. Άρα πάντα μπορεί να υπάρξει ανάγκη για νέα χρηματοδότηση στο μέλλον».

Kλείνοντας ο Βίκτωρας Τροκούδης επισημαίνει για την παρουσία στην Ελλάδα και ευρύτερα το οικοσύστημα καινοτομίας: «Η πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας είναι θετική και συμφωνίες όπως αυτή της Viva Wallet με τη JP Morgan παίζουν σημαντικό ρόλο. Σίγουρα θα ήθελα να δω ακόμη περισσότερες εταιρείες να χτίζουν δυνατά projects, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε σωστή πορεία. Οι επιτυχίες εταιρειών με βάση την Ελλάδα βοηθούν και ελπίζουμε ένα τέτοιο case study να είμαστε και εμείς. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα. “We are bringing it home” κατά κάποιο τρόπο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα οι γονείς και οι φίλοι μας. Συνεχίζουμε να χτίζουμε και πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς η Plum θα συνεχίζει να επεκτείνεται και να κάνει περισσότερα πράγματα. Η Plum πλησιάζει το 1,5 εκατ. χρήστες και στόχος μας είναι να γίνουμε μια βασική λύση και για τους Έλληνες που θέλουν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους, μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε περισσότερα νέα για Startups

Η Welcome Pickups φτάνει τους 100 προορισμούς και προετοιμάζεται για περαιτέρω διεθνή επέκταση

Η “Hack The Box” ανακοινώνει επένδυση ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων