Bloomberg: Ντόμινο αποχωρήσεων σε περίπτωση Grexit

Bloomberg: Ντόμινο αποχωρήσεων σε περίπτωση Grexit

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ο αντίκτυπος στην ΕΕ.

Η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ή ένας «τοξικομανής» ο οποίος δανειζόταν χρήματα από τον «πλούσιο φίλο» του ώστε να πάρει τα «ναρκωτικά» και τώρα ο «φίλος» αυτός ζητά τα χρήματα πίσω παρόλο που ξέρει πως δεν μπορεί να τα πάρει ή «σπάταλος» που έγινε μέρος ενός κλαμπ όπου όμως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και επί χρόνια υποσχόταν πως θα διορθώσει τα λάθη του, αλλά σαν «σφουγγάρι» «ρουφούσε» τους γύρω του.

Αυτά είναι τα εισαγωγικά λόγια του άρθρου του Bloomberg «Is Greece Europe’s First Domino?».

Ακραίες μεταφορές που η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά και τα δύο εμπεριέχουν μια μεγάλη αλήθεια: η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες χώρες.

Αναλυτικότερα το πρακτορείο προειδοποιεί πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκληθεί το λεγόμενο «φαινόμενο domino», καθώς μετά την Ελλάδα την πόρτα της εξόδου θα δουν και άλλες χώρες.

«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με τις επιδράσεις στην Ευρωζώνη να φαντάζουν απροσδόκητες και εξαιρετικά επικίνδυνες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται, καθώς η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου υπερέβη το 20% , όταν πριν από 4 μήνες περιοριζόταν μόλις στο 4%» εξηγεί εν συνεχεία.

Άλλο ένα ζήτημα είναι πως η Ελλάδα θα βρει 21 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ μια συμφωνία με τους πιστωτές για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση φαίνεται «άπιαστη», η Ελλάδα μπορεί να βρει 21 δισ. ευρώ το 2015 και να αποφύγει την χρεοκοπία και μάλιστα σχετικά γρήγορα εάν υπάρξει συμβιβασμός.

Το ελληνικό χρέος παραμένει μεγάλο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια δοκιμασμένη στρατηγική, της επέκτασης και προσποίησης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο αμερικάνικο πρακτορείο, για να βγάλει η χώρα το χρόνο χωρίς να χρεοκοπήσει, πρέπει να βρει χρήματα την ώρα που μερικά από τα δάνειά της εκπνέουν, και πρέπει να πληρώσει τόκους.

Η μεγαλύτερη ανάγκη της Ελλάδας είναι να μετακυλήσει το χρέος της που λήγει αυτόν τον χρόνο. Πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 6,9 δισ. SDR (ειδικά δικαιώματα εκταμίευσης) το 2015, που αντιστοιχούν σε 6,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ που κρατείται από την ΕΚΤ και από ιδιώτες επενδυτές. Αυτά τα στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 8,6% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα.