Bloomberg: «Βουνό» οι κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2019

Mετά την οικονομική κρίση και την έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα πρέπει να ανέβει ένα ολόκληρο «βουνό» το 2019.

Mετά την οικονομική κρίση και την έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα πρέπει να ανέβει ένα ολόκληρο «βουνό» το 2019, εάν θέλει να ολοκληρώσει την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει φέτος ομόλογα μέχρι και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος του ταμειακού της αποθεματικού, για να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα μέχρι και αυτό τον μήνα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Αυτό θα είναι ένα δύσκολο έργο. Αν και η εξωτερική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα – όπως έκανε και πέρυσι, όταν η «μόλυνση» από την Ιταλία συνέβαλε στην αποτροπή της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων – η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριους εγχώριους κινδύνους κατά το πρώτο έτος από την έξοδο από τη διάσωση, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τις κατεστραμμένες τράπεζες και τις εκλογές.

Το Bloomberg αναρωτιέται αν πλησιάζει το τέλος, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η ιστορία έχει αποδείξει το αντίθετο. Πριν μερικά χρόνια η κρίση χρέους είχε πλήξει πολλές χώρες και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ακολούθησαν την Ελλάδα και ζήτησαν βοήθεια. Η Ε.Ε. χωρίστηκε στις πλούσιες βόρειες χώρες και στους φτωχούς αποδέκτες οικονομικής βοήθειας στην περιφέρεια. Οι επενδυτές που θεωρούσαν το ευρώ προβληματικό από την έναρξη χρήσης του το 1999 στοιχημάτιζαν υπέρ της καταστροφής του, ενώ το 2012 οι οικονομολόγοι της Citigroup προέβλεπαν 90% πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ τους επόμενους έξι μήνες.

Όμως η παρέμβαση της ΕΚΤ και του Mάριο Ντράγκι έδωσαν τέλος στις εικασίες και διέσωσαν το ενιαίο νόμισμα, ενώ δημιουργήθηκε η πολιτική βούληση ενίσχυσης του ευρώ και αντιμετώπισης των αδυναμιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τώρα, περισσότερες χώρες επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωζώνη, η Βουλγαρία και η Κροατία κινούνται προς την υιοθέτησή του και η οικονομική ένωση είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Δυσκολίες, όπως η κρίση στην Ιταλία, τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και οι πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία φαίνεται να μην επηρεάζουν καθοριστικά το μέλλον του ευρώ. Η Ε.Ε. στο σύνολό της φαίνεται να αναδύεται πιο ισχυρή από τις κρίσεις στις οποίες έχει περιέλθει.

Ακόμη και η περίπτωση της Μ. Βρετανίας λειτούργησε περισσότερο ως αποτρεπτικό για τις άλλες χώρες και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα. Σε όλη την Ένωση το 62% των πολιτών θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε.. Η δε ρεαλιστική λύση σε προβλήματα, όπως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το προσφυγικό, είναι μία: Μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Οι σημερινές προκλήσεις είναι παγκόσμιας φύσης και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού και όχι μεμονωμένα, υπογράμμισε ο Mάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τους Ευρωπαίους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.