Μπορεί να πάμε σε αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων;

Μπορεί να πάμε σε αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων;
Photo: REUTERS

To ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.

Δεν αποκλείει περεταίρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το στέλεχος της Γεργκ Άσμουσεν. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης , σε αντίθεση με την επιφυλακτική στάση της Γερμανίας, υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,25%.

«Αναλόγως με την κίνηση του πληθωρισμού, δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας σε ό,τι αφορά τα επιτόκια», είπε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην Osnabrücker Zeitung, αναφερόμενος στο 0,7% που σημειώθηκε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού κατά την τελευταία τετραετία.

Ποια δάνεια επηρεάζει η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα τα επιτόκια καταθέσεων στην ΕΚΤ να μειωθούν ακόμη και σε αρνητικό ποσοστό, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αποθαρρυνθούν οι τράπεζες να «παρκάρουν» κεφάλαια σε μια από τις πιο ασφαλείς τοποθετήσεις που υπάρχουν κι αντιθέτως να τα διοχετεύουν στην αγορά.

Ο γερμανός τραπεζίτης διευκρίνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, δεδομένου του παραδείγματος της Δανίας, όπου, όταν εφαρμόστηκε, οι τράπεζες προσπαθούσαν να καλύψουν τις απώλειές τους ανεβάζοντας τα επιτόκια των δανείων τους.