Μπορείς να πεις «Airbnb»;

Μπορείς να πεις «Airbnb»;

Η διαδικτυακή εταιρία που κάνει τους ξενοδόχους να... ψελίζουν.

Οπτικά, η ονομασία του μοιάζει λίγο… μπέδρεμα. Πληκτορολογώντως όμως «Airbnb», το μάτι «πεταρίζει»!

Κοντολογίς, η εν λόγω ιστοσελίδα προσφέρει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα για παντώς είδους βραχυπρόθεσμες μισθώσεις: από δωμάτια και καλύβες πάνω σε δένδρα, μέχρι ολόκληρα διαμερίσματα, κάστρα και αρχοντικά, ιγκλού, ινδιάνικες σκηνές, ιδιωτικά νησιά, γιοτ και ό,τι άλλο μπορεί να επιθυμήσει η καρδιά ενός ταξιδιώτη!

Τα βασικότερο, όμως, χαρακτηριστικό της Airbnb είναι ότι λειτουργεί ως διαδικτυακός ενδιάμεσος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς από και προς ιδιώτες. Πρόκειται για έναν ακόμη «κρίκο», δηλαδή, σε αυτό που ονομάζουμε «συμμετοχική οικονομία»…

Σήμερα στην ιστοσελίδα της Airbnb υπάρχουν λίγο-πολύ 500.000 καταχωρημένες αγγελίες, από συνολικά 33.000 πόλεις και 192 χώρες του πλανήτη. Οι εγγεγραμένοι εκμισθωτές έχουν ολοκληρωμένα προφίλ, με πληροφορίες και φωτογραφίες των προς ολιγοήμερη μίσθωση περιουσιακών στοιχείων τους, καθώς και αξιολογήσεις από -επίσης εγγεγραμμένους- ενοικιαστές. Για περισσότερες δε πληροφορίες, παρέχεται και η δυνατότητα ανταλλαγής απευθείας μηνυμάτων μεταξύ εκμισθωτή και υποψήφιου «πελάτη».

 

Δεδομένου ότι έτσι μπορεί κανείς να πετύχει πολύ καλύτερες τιμές ή καλύτερη αναλογία μεταξύ κόστους και προϊόντος, η εταιρία αυτή από το Σαν Φρανσίσκο έχει εξελιχθεί -μέσα στα μόλις έξι χρόνια λειτουργίας της- σε ένα πραγματικό, πλην αμφιλεγόμενο κατά πολλούς, επιχειρηματικό «success story»…

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η Airbnb -όπως και όλες οι αντίστοιχες εταιρίες «συμμετοχικής οικονομίας»- αλλάζουν άρδην τους όρους της κατανάλωσης και του ανταγωνισμού, εν προκειμένω στην τουριστική βιομηχανία.

Όχι τυχαία, άλλωστε, βουλευτές και γερουσιαστές στις ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα εν μέσω «Συμπληγάδων» για το πώς μπορεί να επιβληθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο σε αυτήν τη νέου τύπου business, που δίνει εξτρά εισόδημα και ταυτόχρονα γλυτώνει χρήματα σε ιδιώτες, αλλά θεωρητικά έχει και «παρενέργειες».

Μπορεί π.χ. διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες σε μία πολυκατοικία, εάν οι ένοικοι των λίγων ημέρων είναι θορυβώδεις. Μπορεί πάλι να οδηγήσουν σε μετωπική νομική σύγκρουση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές -υπομισθωτές, όταν στα συμβόλαια δεν προβλέπονται σχετικές ρητές.

«Σίγουρα το Airbnb και μερικές άλλες εταιρίες οδηγούν σε απορρύθμιση της επιχειρηματικότητας και, ειλικρινά, προκαλούν χάος σε ορισμένες κοινότητες», αναφέρει στη New York Post η Λιζ Κρούγκερ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την περιφέρια του Μανχάταν κι εκ των σφοδρότερων πολέμιων της λεγόμενης «συμμετοχικής οικονομίας». «Υπάρχει λόγος που στις περισσότερες πόλεις υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία ξενοδοχείων», λέει.

Όμως, οι νομοθέτες είναι διχασμένοι. Κι έτσι τώρα, μπροστά στα νέα δεδομένα, προωθούνται στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης, όπως και σε αυτήν του Σαν Φρανσίσκο, νέα ρυθμιστικά πλαίσια για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις από ιδιώτες – προφανώς και στο πλαίσιο πάταξης τυχόν περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Προ ημερών, ωστόσο, η Airbnb έλαβε μία αναπάντεχη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Όμαχα της μεσοδυτικής πολιτείας της Νεμπράσκα, μάλιστα δια στόματος του ίδιου του «μάγου της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ!

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο «άρχοντας» των μεγαλοεπενδυτών κάλεσε τους μετόχους της επιχειρηματικής «αυτοκρατορίας» του, της Berkshire Hathaway, να προτιμήσουν την Airbnb  για να κανονίσουν τα της διαμονή τους στην Όμαχα, όταν με το καλό προσέλθουν στη ετήσια, διήμερη γενική συνέλευσή τους, που φέτος θα διεξαχθεί στις 3 Μαϊου.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η εκδήλωση αυτή προσελκύει στη μεγαλούπολη της Νεμπράσκα πάνω από 30.000 άτομα κάθε χρόνο. Εν όψει λοιπόν αυτής της «πλημμυρίδας», τα τοπικά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει… παραδοσιακά να «βαράνε» και φέτος στο «κεφάλι».

Ένα δωμάτιο που κανονικά στοιχίζει 150 δολ. τη βραδιά -αναφέρει ενδεικτικά η WSJ– μπορεί να φθάσει τα 495 δολάρια ανά διανυκτέρευση τις ημέρες του συνεδρίου! Προς το παρόν δείχνουν να έχουν αυτήν την άνεση κινήσεων, γράφει το διαδικτυακό περιοδικό The Slate, καθώς υπάρχουν λίγα προσφερόμενα καταλύμματα στην Όμαχα μέσω του Airbnb.

Μεταξύ αυτών πάντως, γράφει, ξεχωρίζουν ήδη αγγελίες «όπως αυτή της “Berkshire Hathaway or CWS Rental”, που προφέρει διήμερη διαμονή για 4 άτομα έναντι 650 δολαρίων: ήτοι λίγο παραπάνω από 160 δολ. το άτομο και για τις δύο διανυκτερεύσεις». Σύμφωνα δε με δηλώσεις εκπροσώπου της Airbnb στο Slate, η εταιρία βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με την Berkshire Hathaway για να αυξήσει την κάλυψη της ζήτησης στην Όμαχα, εάν όχι από φέτος, τότε σίγουρα στο επόμενο ετήσιο συνεδρίο του επιχειρηματικού ομίλου.

Στο μεσοδιάστημα, η εταιρία έχει βάλει μπρος τον επόμενο μεγάλο στόχο της: από τις αρχές του χρόνου, στην Airbnb έχουν αναρτηρθεί πάνω από 4.000 αγγελίες μισθώσεων καταλημμάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016!

Διαβάστε ακόμη:

Τα πιο… ασυνήθιστα ξενοδοχεία

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Γουόρεν Μπάφετ

H 28χρονη μούσα του Γουόρεν Μπάφετ

Οι αλληλέγγυες μετακινήσεις της «BlaBlaCar»