Brexit: Σήμερα η τρίτη και… φαρμακερή προσπάθεια της Μέι να περάσει η συμφωνία

Brexit: Σήμερα η τρίτη και… φαρμακερή προσπάθεια της Μέι να περάσει η συμφωνία
epa07454525 Britain's Prime Minister Theresa May arrives to give a press briefing at the end of article 50 session at the European Council in Brussels, Belgium, 21 March 2019. European Union leaders gather for a two-day summit to discuss, among others, Brexit and British Prime Minister request to extend Article 50. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και όλα δείχνουν να είναι εναντίον της, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα κάνει σήμερα ακόμη μία απόπειρα για να αποφύγει μεγάλη καθυστέρηση του διαζυγίου.

Μία τελευταία προσπάθεια να περάσει η συμφωνία του Brexit θα κάνει σήμερα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός. Η Τερέζα Μέι προσπαθεί να αποφύγει μία μεγάλη καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αν και όλα είναι μάλλον εναντίον της.

Τα μέλη του κοινοβουλίου, που έχουν δύο φορές απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε η ίδια με την ΕΕ, θα ψηφίσουν ακόμη μία φορά σήμερα, περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδος.

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Μέι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετή στήριξη από τους συμμάχους της. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, σήμερα είναι η μέρα που επρόκειτο να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από το μπλοκ. Αντ’ αυτού, οι πολιτικοί της χώρας έχουν κολλήσει, χωρίς να έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στους όρους του «διαζυγίου» τους οποίους διαπραγματεύθηκε η Μέι. Συνέπεια αυτού είναι η αναβολή του Brexit.

Η Μέι υποστηρίζει ότι δεν θα υλοποιήσει ένα διαζύγιο που θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε τελωνειακή ένωση όπως και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια μίας σειράς ενδεικτικών ψηφοφοριών την Τετάρτη, οι βουλευτές δεν κατάφεραν να βρουν μία κοινή συναίνεση για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αν και τα σχέδια για ήπια τελωνειακή ένωση παραμένουν τα πιο δημοφιλή.

Όλη την εβδομάδα, η Πρωθυπουργός υποστήριζε ότι θα προβεί σε τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης μόνο αν πιστεύει ότι θα κερδίσει. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, το DUP– το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας- δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Είναι αδύνατον ωστόσο να περάσει η συμφωνία, χωρίς τη στήριξή του.

Την ίδια ώρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, επίσης απορρίπτει το σχέδιο της Μέι. Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου 20 λεπτά, την Πέμπτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Εργατικών. Ο Κόρμπιν είπε στη Μέι ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο της για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη, χαρακτηρίζοντας το «Brexit στα τυφλά».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ο Πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, απέρριψε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η συμφωνία στη βουλή, αν δεν έχει να δώσει κάτι καινούριο

Για να το πετύχει αυτό, η σημερινή κίνηση της Μέι περιλαμβάνει την απομάκρυνση του πακέτου που επικεντρώνεται στη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας, γνωστό ως Πολιτική Διακήρυξη.

Ο Μπέρκοου επέτρεψε την τακτική της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο προκάλεσε θυμό σε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου που κατηγόρησαν τη Μέι ότι «παίζει παιχνίδια» προσπαθώντας να διαχωρίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης, με στόχο να περάσει τη συμφωνία.