Μπροστά στο δίλημμα μεταξύ μισθών ή χρέους αν δεν βρεθεί λύση

Μπροστά στο δίλημμα μεταξύ μισθών ή χρέους αν δεν βρεθεί λύση

Η επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο της αξιολόγησης - Εκνευρισμός στην ΕΚΤ. 

Μόνος απέναντι σε έξι θα βρεθεί απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στη μίνι σύνοδο κορυφής, που έγινε τελικά επταμερής, με την προσθήκη και του επικεφαλής του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνγκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Τουσκ, προσέρχονται στη συνάντηση επιδιώκοντας μεν λύση και όχι ρήξη, με την επισήμανση όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Αν και νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει συμφωνία, η ίδια, μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε ότι δεν αναμένεται λύση ούτε απόψε, ούτε στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, παραπέμποντας για άλλη μία φορά στις τεχνικές συζητήσεις με τα κλιμάκια των «θεσμών».

Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ακόμη δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση προς την τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς η πληροφόρηση που έχουν από τα τεχνικά κλιμάκια είναι ότι η Αθήνα δεν συνεργάζεται. Θεωρούν επίσης, ότι παρά τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει μονομερείς κινήσεις έχει ήδη προχωρήσει σε δύο: το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και αυτό για τις 100 δόσεις.

Μάλιστα, η ΕΚΤ αντιδρά έντονα στις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που αφορούν στη μεταφορά των διαθεσίμων του ΤΧΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικό δανεισμό. Από την πλευρά της η Αθήνα, θέλει την επανεκκίνηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, αφού θεωρεί ότι αυτή δυναμιτίζεται από τους δανειστές και ζητεί άμεσες λύσεις για τη ρευστότητα. Σε αυτό το πεδίο η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική. Μπορεί να ξεκλείδωσαν με τις τροπολογίες περίπου 900 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμη του ΤΧΣ, ωστόσο, αυτά λύνουν το πρόβλημα μόνο για λίγες ήμερες, ενώ για τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των Ταμείων απαιτείται η έγκριση των ΔΣ, που αντιδρούν έντονα.

Η κατάσταση είναι τόσο πιεστική, που πλέον, εάν δεν βρεθεί λύση, τίθεται το δίλλημα της πληρωμής μισθών και συντάξεων, έναντι πληρωμής εξωτερικών υποχρεώσεων. Οι δανειστές από την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι η μόνη χρηματοδότηση που μπορεί να περιμένει η Αθήνα είναι η εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, όμως μόνο αφού υλοποιήσει προαπαιτούμενα.

Θα μεταφέρουν ακόμη το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, ότι τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, άρα και μέρος της αξιολόγησης, ενώ ο Μάριο Ντράγκι, θα ξεκαθαρίσει ότι η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις, αλλά και η πιθανή αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, θα εξετασθεί μόνο εφόσον υπάρξει σαφής πρόοδος στην αξιολόγηση, δηλαδή υλοποίηση προαπαιτούμενων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και εν μέσω προειδοποιήσεων ακόμη και για μοντέλο Κύπρου, τα επόμενα 24ωρα έως τη Δευτέρα αναμένεται να κρίνουν πολλά για το πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια η κυβέρνηση και εάν η λύση του δημοψηφίσματος φανεί ως η μοναδική επιλογή.

Διαβάστε ακόμη: 

Επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τον ELA για τις τράπεζες