Χάος στην Αλβανία έπειτα από την ακύρωση των δημοτικών εκλογών

Χάος στην Αλβανία έπειτα από την ακύρωση των δημοτικών εκλογών
epa07636136 Head of democratic party and leader of the opposition Lulzim Basha addresses his supporters during a protest in Tirana, Albania, 08 June 2019. The opposition demand the resignation of Prime Minister Edi Rama and early elections. EPA/MALTON DIBRA
Προεδρικό διάταγμα για ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30 Ιουνίου εξέδωσε ο πρόεδρος της χώρας με τον πρωθυοιυργό Ράμα να απαντά πως δεν θα ακυρωθούν. Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και επεισόδια.

Στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου στην Αλβανία προχώρησε το Σάββατο, με προεδρικό διάταγμα ο Ιλίρ Μέτα, «λαμβάνοντας υπ’ όψη την αναγκαιότητα της άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο της απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα». Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν θα ακυρωθούν. Όλα αυτά, ενώ για μία ακόμη φορά πλήθη βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

ZGJEDHJET DO TË BËHEN NË 30 QERSHOR!Natën e mirë?

Geplaatst door Edi Rama op Zaterdag 8 juni 2019

Τους τελευταίους μήνες, στα Τίρανα διοργανώνονται καθημερινά από την αντιπολίτευση πορείες και διαδηλώσεις που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία, με αίτημα των διαδηλωτών την παραίτηση του Εντι Ράμα και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών. Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούν τον Ράμα και την σοσιαλιστική του κυβέρνηση για διαφθορά και εκλογική νοθεία, κατηγορίες που η κυβέρνηση αρνείται.

«Με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών. Οι ελεύθερες, έντιμες και καθολικές εκλογές αποτελούν βασικό κριτήριο της “Κοπεγχάγης” και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξ αιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας των δύο μερών, οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζημιώνεται η εικόνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και επαπειλείται η αρχηγία του ΟΑΣΕ για το 2020» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αλβανικής Προεδρίας.

Οπως μεταδίδει ο Antenna, oι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καλέσει τους ηγέτες της κυβέρνησης και τις αντιπολίτευσης να αποθαρρύνουν τη βία και να προσέλθουν σε διάλογο για να ξεπεράσουν την πολιτική κρίση. Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε «όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».