Cherchez la femme…

Cherchez la femme…

Πώς ένα κωμειδύλλιο εξελίσσεται σε πολιτικό «πονοκέφαλο» στη Γαλλία.

Σίγουρα δεν είναι κάτι πρωτάκουστο στα χρονικά της γαλλικής Δημοκρατίας. Τα πλείστα όσα ροζ σκάνδαλα των σύγχρονων Γάλλων προέδρων θα μπορούσαν να γεμίσουν τις σελίδες πολλών… Άρλεκιν, με πιπεράτες λεπτομέρειες που σκανδαλίζουν και σοκάρουν!

Λέγεται μάλιστα ότι το διαμέρισμα στον αριθμό 20 της οδού του Τσίρκου, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι -που ο 59χρονος Φρανσουά Ολάντ και η 41χρονη ηθοποιός Ζουλί Γκαγέ είχαν μετατρέψει σε ερωτική «φωλιά»- δεν ήταν παρά ένας συνήθης τόπος ερωτικών συνευρέσεων μπερμπάντηδων προκατόχων του με διάφορες ερωμένες.

Μέχρι εδώ όλα καλά λοιπόν -θα πει κανείς- και «μπράβο» στον εργένη Φρανσουά Ολάντ, που κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ελιζέ αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το τελευταίο κωμειδύλλιο της ιδιωτικής ζωής του, μένοντας αντίθετα επικεντρωμένος σε αυτό που μετρά αυτήν την ώρα περισσότερο: στην επείγουσα ανάγκη αναστήλωσης της κλυδωνιζόμενης γαλλικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Φήμες για εγκυμοσύνη της νέας αγαπημένης του Ολάντ

Όμως, το ιδιωτικό απόρρητο ενός αρχηγού κράτους παύει να είναι ιδιωτικό όταν έχει παρενέργειες στο δημόσιο λειτούργημά του. Εν προκειμένω, αυτό δεν έχει φυσικά να κάνει με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Ολάντ, τις απιστίες του, τις δύο αγαπημένες: μια επίσημη, την 49χρονη Βαλερί Τριερβελέρ, και μία κρυφή -και κατά ορισμένες φήμες έγκυο στον τέταρτο μήνα- τη νεότερη Ζουλί Γκαγέ.

Μέσα από τις αποκαλύψεις τίθεται κατ’ αρχάς θέμα πλημμελούς ασφάλειας του Γάλλου προέδρου, ο οποίος -παρά το ότι αποτελεί δεδηλωμένα στόχο τρομοκρατικής επίθεσης- το έσκαγε συχνά πυκνά τους τελευταίους μήνες από την πίσω πόρτα του Ελιζέ, με μόνιμο προορισμό την ερωτική του «φωλιά», καβάλα σε ένα σκούτερ!

Μιλώντας στο RLT, ο παπαράτσι Σεμπαστιάν Βαλιελά, -που έναντι φημολούμενης αμοιβής 40.000 ευρώ από το περιοδικό Closer, κρέμασε στα «μανταλάκια» τον πρόεδρο με το αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ του- κόμπαζε πως παρακολουθούσε ανενόχλητος εδώ και σχεδόν έναν χρόνο τις κινήσεις του Ολάντ, χωρίς οι προεδρικοί σωματοφύλακες να τον πάρουν ποτέ χαμπάρι!

Παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις, τίθεται επίσης θέμα αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, καθώς και το επίπεδο της συνεργασίας τους με το Ελιζέ. Όχι τυχαία, μάλιστα, η έγκριτη Le Monde αφήνει υπόνοιες για… επίσημες διαρροές, τονίζοντας με νόημα τις καλές σχέσεις που εξακολουθεί διατηρεί ο -επανακάμψας στο πολιτικό σκηνικό- Νικολά Σαρκοζί με ανώτατους αξιωματικούς στα σώματα ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη: Ολάντ: Προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη

«Ήταν ο Γάλλος πρόεδρος έκθετος σε επιθέσεις ή σε απαγωγή; Όταν διανυκτέρευε στο διαμέρισμα, έμεναν και οι σωματοφύλακες μαζί του;», είναι λίγα από τα εύλογα ερωτήματα που απαριθμεί ο Γκάβιν Χιούιτ, συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων στο BBC. «Ήταν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος αξιόπιστος;», διερωτάται -την ώρα που τα γαλλικά ΜΜΕ βοούν για τις… εξ αγχιστείας στενές σχέσεις που διατηρούσε η ενοικιάστρια του διαμερίσματος (και στενή φίλη της Γκαγέ) με την κορσικανική μαφία!

«Τι θα γινόταν εάν αυτά τα στοιχεία για το διαμέρισμα είχαν διαρρεύσει σε εχθρούς της Γαλλίας ή του ίδιου του προέδρου; Έπρεπε ο Ολάντ να πάρει αυτό το ρίσκο; Υπήρχαν δημόσιοι λειτουργοί, που συναίνεσαν στο να το συγκαλύψουν;». Κι όσο οι ημέρες περνούν, τόσο τα ερωτήματα αυτά πληθαίνουν.

Πόσο καταρρακώθηκε η δημόσια εικόνα του ως «υποδειγματικού προέδρου», όπως υποσχόταν ο ίδιος προεκλογικά, προσφωνώντας συνεχώς τον εαυτό του ως «Μoi president»; Πόσο επλήγη το γόητρό του με αυτήν την ιστορία, τώρα που η Γαλλία των δύο πλέον «Α» παλεύει να σταθεί στα πόδια της, απέναντι στη χαλυβδωμένη Γερμανία;

Παρά άλλωστε τις χθεσινές, βαρύγδουπες εξαγγελίες του Ολάντ για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας -που σηματοδότησαν τη στροφή του προς τη σοσιαλδημοκρατία, α λά Μιτεράν, με μπόλικη λιτότητα, για την οποία τον συνεχάρη σήμερα δημόσια η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ- σχεδόν όλα τα ΜΜΕ εστιάζουν σήμερα περισσότερο στις διαστάσεις του ερωτικού του ψυχοδράματος, παρά στην πολιτική του.

Στον Τύπο κυκλοφορούν εξευτελιστικές γελοιογραφίες. Στο Twitter έκανε θραύση μία φωτογραφία-προϊόν φοντομοντάζ με τον Γάλλο πρόεδρο να φορά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ένα κράνος στο κεφάλι. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μέχρι και ένα παιχνίδι που απεικονίζει τον Ολάντ καβάλα σε ένα σκούτερ, να προσπαθεί να αποφύγει κινητά εμπόδια, όπως μία φιγούρα της Τριερβελέρ που τον κυνηγά ή διάφορους παπαράτσι.

Διαβάστε ακόμη: H «μυστική αγάπη» του Φρανσουά Ολάντ

Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει λοιπόν αυτό το κωμειδύλλιο -που η δεξιά έφερε ήδη ως θέμα συζήτησης στη Βουλή- στα ποσοστά των κυβερνώντων Σοσιαλιστών (PS), καθώς η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις: τις δημοτικές του Μαρτίου και τις ευρωεκλογές του Μαϊου, όπου όλα δείχνουν ότι θα σαρώσει η ακροδεξιά; Αρκεί το γεγονός ότι, μέχρι να στηθούν οι κάλπες, θα έχει απαντηθεί και το ερώτημα για το ποια θα είναι τελικά η «επίσημη αγαπημένη»;

Ο Ολάντ οριοθέτησε χρονικά τη λύση αυτού του… γρίφου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, κατόπιν πρόσκλησης του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα. Θα πάει εκεί μόνος, όπως φημολογείται ότι θα συμβεί και στην κρίσιμη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, στις 24 και 25 του μηνός (όπου το όνομα της Τριερβελέρ, -αναφέρει η Hürriyet– λείπει επιδεικτικά από το πρωτόκολλο);

Θα επιλέξει να τον συνοδεύσει στις ΗΠΑ η μέχρι και σήμερα άτυπη «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας -νυν νοσηλευόμενη με νευρικό κλονισμό- δικαιολογώντας έτσι και το γεγονός ότι η Βαλερί διατηρεί εδώ και δύο χρόνια προσωπικό γραφείο στο Ελιζέ, με εξαμελές προσωπικό και λεφτά του γαλλικού δημοσίου;

Ή θα κάνει την επίσημη πρώτη του με την Γκαγέ, ο ρόλος και το ποιόν της οποίας τώρα  ερευνώνται, με επίκεντρο τους στενούς δεσμούς της με Γάλλους επιχειρηματίες (π.χ. τον Φρανσουά Πινό) και τη φιλία της με την πρώην του Ολάντ, νυν εσωκομματική του αντίπαλο στο PS, Σεγκολέν Ρουαγιάλ;

Λέγεται μάλιστα ήταν αυτή που μεσολάβησε στη γνωριμία μεταξύ της Ζουλί και του Ολάντ,  ο οποίος -για την ιστορία- να θυμίσουμε ότι το 2007 την είχε εγκαταλείψει, έπειτα από 30 χρόνια σχέσεις και τέσσερα παιδιά, για τα μάτια της τότε επίσης κρυφής ερωμένης του, Βαλερί Τριερβελέρ.