Χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας συμμετείχαν στη γενική απεργία

Χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας συμμετείχαν στη γενική απεργία
Μέλη εργατικών κέντρων και συνδικάτων συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019. Σε απεργία ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, προχώρησαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. . Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δηλώσεις Τσίπρα, Κουτσούμπα, Γεννηματά και Βαρουφάκη.

Δεκάδες Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Παρέλυσε η χώρα από την 24ωρη απεργία.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πρώτο συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί και ακολούθησε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος, με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή.

Στην απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Παρόντες στις συγκεντρώσεις ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Τσίπρας: “Ο κόσμος της εργασίας σύντομα θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του”

Στη συγκέντρωση έδωσε το “παρών” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

“Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιών τα συμφέροντα δουλεύει και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί.Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας.Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό.Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Γεννηματά: “Το νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων”

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, έκανε λόγο για νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης, που θα επιτρέψει την εργοδοτική ασυδοσία.

“Το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας και του αυταρχισμού. Εμείς ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο”, δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Δημήτρης Κουτσούμπας: “Οι εργαζόμενοι να αχρηστεύσουν το νομοσχέδιο”

Στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων και Ομοσπονδιών στα Προπύλαια ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, έδωσε το “παρών” ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα”.

Παρών και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜέΡΑ 25

Το παρών στη συγκέντρωση και στην πορεία έδωσε και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Μαζικές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συνδικάτα, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις βγήκαν σήμερα για μια ακόμη φορά στον δρόμο, κηρύσσοντας πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις.

Όπως αναφέρει το Voria.gr, μέλη του ΠΑΜΕ και άλλων κλαδικών σωματείων, έχοντας συγκεντρωθεί νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Πριν τις 11.30 το πρωί της Πέμπτης πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη του ευρύτερου αναρχικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα, κατέβηκαν στον δρόμο πραγματοποιώντας επίσης πορεία σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Στο Εργατικό Κέντρο συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ συμμετείχε και μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε λίγο πριν τις 12:30 έξω από το ΥΜΑΘ, όπου είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ.

Λίγη ώρα πριν ολοκληρωθούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε δυνατή βροχόπτωση. Τη στιγμή εκείνη έφταναν στο σημείο κατάληξης των πορειών, μπροστά στο ΥΜΑΘ, οι διανομείς φαγητού και άλλοι εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων.

Σύμφωνα με το Thestival.gr, παρά τη βροχή έμειναν καταμεσής του δρόμου και φώναζαν συνθήματα. Μούσκεμα από την βροχή έγιναν και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και τα μέλη του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Πηγή: news247.gr