Χρηματικά βραβεία 15.000 ευρώ διεκδικούν 8 startups, σε διαγωνισμό Καινοτομίας για το νερό

Χρηματικά βραβεία 15.000 ευρώ διεκδικούν 8 startups, σε διαγωνισμό Καινοτομίας για το νερό
O Διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «water scarcity» του ΕΙΤ, που κινητοποιεί θεσμικούς και παραγωγικούς εταίρους της οικονομίας στη Νότια Ευρώπη για να εφαρμόσουν πρακτικές και καινοτομίες με στόχο την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Με τις παρουσιάσεις των 8 φιναλίστ ομάδων, ολοκληρώνεται ο Διαγωνισμός Καινοτομίας InnoWise Challenge Lab στην Ελλάδα που υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) με την υποστήριξη του ΕΙΤ Food Hub και των Industry Disruptors Game Changers. O τελικός θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ζωντανά την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 στις 17.00 από τον κανάλια των Industry Disruptors στο Facebook και στο ΥοuTube.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ.

O Διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «water scarcity» του ΕΙΤ, που κινητοποιεί θεσμικούς και παραγωγικούς εταίρους της οικονομίας στη Νότια Ευρώπη για να εφαρμόσουν πρακτικές και καινοτομίες με στόχο την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του τελικού θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις πάνελ με θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον καθώς και τις προκλήσεις στην εφαρμογή και διάδοση των καινοτόμων εφαρμογών που υπόσχονται αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν οι:

O Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ.  Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστέργιου, η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του EIT Climate-KIC Hub Greece στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο  Καινοτομίας και Τεχνολογίας κα Φοίβη Κουντούρη,  η Διευθύντρια Δικτύου Ύδρευσης  ΕΥΔΑΠ,  κα Κωνσταντίνα Σταυρούλια, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κα Στέλλα Τσάνη και η ιδρύτρια της εταιρείας AGROAPPS κα Μάχη Συμεωνίδου.

Οι 8 φιναλίστ ομάδες οι οποίες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους μέσω video και στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής, είναι:

Η DEVELIOT που αξιοποιεί τεχνολογία ΙοΤ στην ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης που παρέχουν δεδομένα για την λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων σχετικά με την  ποιότητα του αέρα και τη διαχείριση του νερού.

Η SCUBIC που υποστηρίζει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να βελτιώσουν την απόδοση των δικτύων και των διαδικασιών τους με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων τους και τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

H SOLMEYEA, μία υβριδική αγροτεχνολογική startup, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και πρωτεΐνης από άλγη που μπορεί να αξιοποιηθεί στη διατροφή και στη φαρμακολογία, προσφέροντας μια καινοτόμα λύση για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων διατροφικών αναγκών του πλανήτη.

H URBAN FOODS που αξιοποιεί state-of-the-art τεχνολογίες στην ανάπτυξη ενός αστικού θερμοκηπίου που λειτουργεί με λιγότερο νερό, χωρίς παρασιτοκτόνα και σχεδόν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας συνολικά το αποτύπωμα της ενεργοβόρας παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον.

H MATRIX INFORMATION TECHNOLOGIES αναπτύσσει εφαρμογές που χρησιμοποιούν στοιχεία όπως μετεωρολογικά δεδομένα και εδαφικές παραμέτρους για την παροχή οδηγιών ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης.

Η COMPOUND ANALYTICS  αναπτύσσει εξελιγμένα συστήματα μέτρησης και υπολογισμού των υδατικών πόρων που απαιτούνται και είναι διαθέσιμα για συγκεκριμένες αγροτικές και αστικές χρήσεις.

H AIRBOTS εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής που ανιχνεύουν και θεραπεύουν ασθένειες στην πηγή της επιδημίας πριν γίνουν ορατές στο ανθρώπινο μάτι εξαλείφοντας την ανάγκη ψεκασμού με παρασιτοκτόνα της πλήρους καλλιέργειας, που έχει τεράστιο κόστος για τους παραγωγούς και το περιβάλλον

H AQUACROP προστατεύει από τη μόλυνση του νερού και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων.

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Φοίβη Κουντούρη, o Πρόεδρος ΔΣ της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος και το Μέλος του Επενδυτικού Σχήματος «Οutlier Ventures»  κ. Jason Μανωλόπουλος.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Φαίδρα Μαυρογιώργη. Τις παρουσιάσεις των ομάδων θα συντονίζει η community manager των Industry Disruptors- Game Changers, Δανάη Μπούρνου.