CNBC: Είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το νέο, «φιλικό» πρόσωπο της Ελλάδας;

CNBC: Είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το νέο, «φιλικό» πρόσωπο της Ελλάδας;

Στον νέο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο φλογερός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, έφερε πολύ λίγα αποτελέσματα στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας στην Ευρωζώνη, από τότε που το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία στα τέλη Ιανουαρίου. Στο Eurogroup της Λετονίας τον προηγούμενο μήνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να εξαγρίωσε τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup αρνούμενος να καταλήξει σε συμβιβασμό για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά», γράφει δημοσίευμα του δικτύου CNBC, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον νέο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Ο Τσακαλώτος, ένας οικονομολόγος γαλουχημένος στην Οξφόρδη, θα είναι πλέον υπεύθυνος για τις κατ’ιδίαν συνομιλίες με τους δανειστές, με την ελπίδα πως θα διασφαλίσει μία συμφωνία την ώρα που η Ελλάδα οδεύει στο χείλος της καταστροφής».

«Ο ανασχηματισμός στο επίπεδο της διαπραγματευτικής ομάδας ήταν απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής, προϋπόθεση για να πετύχουν συνολικά οι συνομιλίες. Ενώ τα μέλη της πρώην τρόικας έχουν μιλήσει για μια βελτίωση προσφάτως στον τόνο των συζητήσεων, υπάρχουν πολλά σημαντικά σημεία τριβής, τα οποία δεν συγκαλύπτονται απλώς με πιο φιλικά πρόσωπα» , σημειώνει ο διευθυντής οικονομικών ερευνών για την ευρωζώνη στην Daiwa Capital Markets Europe, Robert Kuenze.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της HIS Global Insight, ο Diego Iscaro, δήλωσε στο CNBC πως «η κίνηση δεν αποτελεί «game changer». Ούτε καν ο πιο γοητευτικός διαπραγματευτής δεν θα βοηθήσει να απελευθερωθούν τα κεφάλαια χωρίς η Ελλάδα να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές».