Coca-Cola Hellas: Ανοίγουμε Ορίζοντες Σε Ένα Πιο Βιώσιμο Μέλλον

Coca-Cola Hellas: Ανοίγουμε Ορίζοντες Σε Ένα Πιο Βιώσιμο Μέλλον
Η βιώσιμη ανάπτυξη ως μια διαχρονική επένδυση, με επίκεντρο τον εκσυχρονισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από τον Σταύρο Μουρελάτο, Γενικό Διευθυντή της Coca-Cola Hellas

Με πυξίδα ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας, για περισσότερα από 50 χρόνια, η  Coca-Cola Hellas και η Coca-Cola Τρια Έψιλον είναι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινωνίας και προσφέρει λύση στα ποικίλα ζητήματα που πλήττουν τη χώρα μας. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, αγκαλιάζει περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, αναγνωρίζοντας πως η ίδια δεν αρκεί να φτιάχνει αναψυκτικά, αλλά χρειάζεται να κάνει τη διαφορά. Και αυτό γιατί η υπεύθυνη ηγεσία βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής ομάδας της εταιρείας και η βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της αφορά σε μια διαχρονική επένδυση, που στόχο έχει όλοι μαζί να ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Περιβάλλον: Όραμα της εταιρείας είναι «Ένας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα», και ολόκληρη η στρατηγική της είναι προσαρμοσμένη σε αυτό

Τα απορρίμματα και οι πλαστικές συσκευασίες βρίσκονται παντού και επιβαρύνουν τη ρύπανση του πλανήτη μας. Η Coca-Cola Hellas, σε συνεργασία με τον εμφιαλωτή της, Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχει στόχο να μειώνει κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συσκευασιών της. Το 2022, το Σύστημα Coca-Cola στην Ελλάδα καινοτόμησε, για ακόμη μια φορά, παρουσιάζοντας τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου που, χάρη στη πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™, καταργούν την πλαστική μεμβράνη και μειώνουν τη χρήση του πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως. Η νέα συσκευασία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, ελαφριά και πρακτική και επιτρέπει τη χρήση λιγότερων υλικών συσκευασίας συνολικά.

Νερό: Φροντίζοντας για τη διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού

Ένας κρίσιμος πυλώνας στη στρατηγική της εταιρείας είναι η διαφύλαξη του πιο πολύτιμου αγαθού. Με μια διαδρομή 16 χρόνων, η Coca-Cola Hellas έχει υποστηρίξει περισσότερα από 100 έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες μέσω διασφάλισης 2 δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως*.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, και με στόχο την αναπλήρωση του νερού που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, το καλοκαίρι του 2022 εγκαινίασε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων για το νησί της Φολεγάνδρου. Το πρόγραμμα «Zero Drop», σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό GWP-Med, και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), έθεσε στόχο να καταστεί η Φολέγανδρος το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού. Μόνο το 2022, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων, εκσυγχρονίστηκε το δίκτυο νερού, αυξάνοντας την επάρκεια νερού στο νησί κατά 63%, ποσοστό που μεταφράζεται στην εξοικονόμηση 10 εκατ. λίτρων νερού*.

Προϊόντα: Προωθώντας ένα πιο υγιεινό διατροφικό περιβάλλον

Η στρατηγική της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη αγγίζει και τα προϊόντα της. Παγκοσμίως, η The Coca-Cola Company υποστηρίζει τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% ημερησίως. Πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής, και πετύχαμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στα αναψυκτικά μας κατά 18.7% από το 2017 έως το 2021, ενώ το 2019 αναλάβαμε μια νέα δέσμευση να μειώσουμε επιπλέον 10% τη ζάχαρη στα προϊόντα μας. Παράλληλα, από το 2010, η εταιρεία έχει εισαγάγει 18 νέα ροφήματα με μειωμένη ή μηδενική ζάχαρη και προσφέρει ήδη μία επιλογή χαμηλής ή μηδενικής ζάχαρης, για κάθε ένα από τα αναψυκτικά της.

Κοινωνία: Η κοινωνία και η ευημερία των ανθρώπων δεν παύουν να βρίσκονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της εταιρείας

Από το 2018, η Coca-Cola Hellas υλοποιεί την κοινωνική, συνεργατική πλατφόρμα Zero Waste Future, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Τα τελευταία 4 χρόνια, μέσω του προγράμματος, έχουν συλλεγεί πάνω από 2.200 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών –νούμερο που αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για 1.877 νοικοκυριά για ένα χρόνο– ενώ περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί σε διάφορους Δήμους της χώρας.

Ρα τελευταία χρόνια, παρά τις επιπλέον προκλήσεις που επέφερε για όλους η πανδημία COVID-19, η εταιρεία συνέχισε να στηρίζει και να επενδύει σε τοπικά προγράμματα που φέρουν την ελληνική κοινωνία στο επίκεντρο. Κι αυτό το κατάφερε, γιατί μέσα σε μια δύσκολη εποχή επέδειξε προσαρμοστικότητα, ευελιξία και διορατικότητα, προβλέποντας τις συνεχώς εναλλασσόμενες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Το επόμενο διάστημα, ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας, ένας κλάδος με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τουριστικό προϊόν, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του τοπικού αποτυπώματος της εταιρείας, εισάγοντας καινοτόμες ιδέες και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Γράφοντας τα παραπάνω και αναγνωρίζοντας τη δυναμική των προϊόντων μας, είμαι βέβαιος ότι το αποτύπωμα του Συστήματος Coca-Cola στην Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο στην τοπική κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

* Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της global water partnership-mediterranean

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.