Αστυνομική επιχείριση για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στη Charlie Hebdo

Αστυνομική επιχείριση για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στη Charlie Hebdo

Σε εξέλιξη επιχείριση της γαλλικής αστυνομίας - Ένας σοβαρά τραυματίας από το δεύτερο περιστατικό ομηρείας σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι.

Τελευταία ενημέρωση: 18:15

Πυρά και αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούγονται, ενώ καπνός υψώνεται στην τοποθεσία στη Νταμαρτέν αν Γκελ στη Γαλλία όπου βρίσκονται οχυρωμένοι οι δύο ύποπτοι για την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.  Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, έχει ξεκινήσει επιχείρηση εναντίον των δύο τζιχαντιστών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό μέρος του Παρισιού, όπου φέρεται να κρατά ομήρους ένας άνδρας που πιστεύεται από τη γαλλική αστυνομία πως ευθύνεται για τους πυροβολισμούς χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού. Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί σοβαρά στην κατάσταση ομηρίας στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο ανατολικό Παρίσι, δήλωσε μια πηγή από το συνδικάτο των αστυνομικών. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας διέψευσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι δύο άνθρωποι είναι νεκροί. Οι αστυνομικές πηγές σημείωσαν ότι ένας άνθρωποι έχει τραυματιστεί από πυροβολισμούς.

Πηγή που πρόσκειται στην έρευνα δήλωσε ότι ο δράστης της κατάστασης ομηρίας γνώριζε έναν από τους αδελφούς Κουασί, που επιτέθηκαν εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την Τετάρτη. Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, που πιστεύεται ότι ευθύνεται για τη δολοφονία χθες μιας αστυνομικού στο Μονρούζ αλλά και για τη σημερινή κατάσταση ομηρίας, είχε εντοπιστεί με τον Σερίφ Κουασί το 2010, είπε η πηγή αυτή. Η αστυνομία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο προσώπων που εκτιμά πως εμπλέκονται στη χθεσινή δολοφονία της αστυνομικού και πιθανώς να είναι οι ίδιοι που κρατούν ομήρους αυτήν την ώρα στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Τα πρόσωπα αυτά, «που ενδέχεται να είναι οπλισμένα και επικίνδυνα», είναι ο Αμεντί Κουλιμπαλί, 32 ετών, και η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών.

Νωρίτερα, η αστυνομία προέβη κατεπειγόντως στην απομάκρυνση όλων όσοι βρίσκονταν μέσα σε σχολεία στην περιοχή όπου βρίσκονται οι «τζιχαντιστές», οι οποίοι είναι ύποπτοι για την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και καταδιώκονται από τις αρχές. Η επιχείρηση, που συμπεριλαμβάνει ελεύθερους σκοπευτές, αφορά περίπου 200 μαθητές σε ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στη Νταμαρτέν αν Γκελ, 40 χλμ. βορειοανατολικά του Παρισιού, την πόλη όπου βρίσκονται οι αδελφοί Κουασί με μια όμηρο που κρατούν, καθώς και εργαζόμενους σε ένα άλλο σχολικό ίδρυμα στη γειτονική πόλη Μιτρί-Μαρί.

Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους κατοίκους αυτής της κοινότητας 8.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Ρουασί, να παραμείνουν στα σπίτια τους. Στο αεροδρόμιο, ορισμένες πτήσεις καθυστερούσαν.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επεδίωξαν να «αρχίσουν διάλογο» με τους δύο τζιχαντιστές, που νωρίτερα διεμήνυσαν πως «θέλουν να πεθάνουν σαν μάρτυρες».  Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για τη σφαγή 12 ανθρώπων στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό προχθές Τετάρτη, την πιο αιματηρή επίθεση αυτού του είδους στη Γαλλία τα τελευταία πενήντα χρόνια.

1/8

Από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε «να απορριφθεί ο υπερθεματισμός, ο στιγματισμός», έπειτα από μια σειρά ενεργειών στη Γαλλία εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας μετά την αιματηρή επίθεση. «Το να καθησυχάσουμε τους πολίτες σημαίνει να τους πούμε ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου και με την επιθυμία της συνύπαρξης να αρνηθούμε τον υπερθεματισμό, τον στιγματισμό, τις θλιβερές παρωδίες», είπε ο Ολάντ.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα «βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία», «και όχι με μια θρησκεία».

Μαρίν Λεπέν: «Να βγει η Γαλλία από τη ζώνη του Σένγκεν»
Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα με τη Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση για τη συμμετοχή του κόμματος στη μεγάλη διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, για να τιμηθούν τα θύματα της επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Στη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, που διεξήχθη στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του Ολάντ με όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, η Λεπέν ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να λάβει διάφορα μέτρα σε απάντηση στην αιματηρή επίθεση της Τετάρτης, μεταξύ αυτών την έξοδο της Γαλλίας από τον χώρο Σένγκεν.

«Πρέπει να βρεθούμε σε θέση να απαντήσουμε στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο ισλαμιστικός φονταμενταλισμός», δήλωσε η Λεπέν μετά τη συνάντησή της με τον Ολάντ. «Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο όταν θέλουμε να πολεμήσουμε είναι να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εναντίον ποιου πολεμάμε. Πολεμάμε εναντίον μιας ιδεολογίας, του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού. Το να μην το λέμε είναι ήδη απόδειξη αδυναμίας», υποστήριξε η πρόεδρος του FN.

«Εξέφρασα στον πρόεδρο την απόλυτη ανάγκη, όπως νομίζω, να ανασταλεί η συνθήκη Σένγκεν για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας, στοιχείο ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε. Η Λεπέν ζήτησε «την στέρηση της υπηκοότητας» από όσους διαθέτουν διπλή υπηκοότητα και έχουν φύγει για να εκπαιδευτούν ή να πολεμήσουν σε ξένη χώρα και «επιστρέφουν στο έδαφός μας για να διαπράξουν βάρβαρα εγκλήματα, όπως φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση των δύο δολοφόνων», αναφερόμενη στους δράστες της επίθεσης.

Δήλωσε επίσης ότι δεν ικανοποιήθηκε από τη στάση του Ολάντ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόμματός της στην κινητοποίηση της Κυριακής, εκτιμώντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν προέβη σε «μια ξεκάθαρη άρση της απαγόρευσης» που έχει επιβληθεί, σύμφωνα με την ίδια, στο FN να μην συμμετάσχει στη μεγάλη «δημοκρατική πορεία» που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. «Δεν κατάφερα να λάβω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ξεκάθαρη άρση της απαγόρευσης για το κίνημά μας, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους του, τους οποίους χιλιάδες Γάλλοι ελπίζουν να δουν στην πορεία, να συμμετέχουν συνθήκες αξιοπρεπείς και επάξιες του κινήματός μας», είπε η Λεπέν. «Λυπάμαι», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «η εθνική ενότητα διασπάστηκε από τον δογματισμό κάποιων, κατά κύριο λόγου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του UDI», του γαλλικού κεντρώου κόμματος.

Μια «δημοκρατική πορεία» είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Παρίσι, την οποία διοργανώνουν ενώσεις, συνδικάτα αλλά και πολλά κόμματα, τα οποία είναι διχασμένα σε ό,τι αφορά την πρόσκληση σε αυτή του FN.

Σχέση των αδελφών Κουασί με τον ύποπτο που δολοφόνησε την αστυνομικό
Υπάρχει σχέση μεταξύ των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo την Τετάρτη και του υπόπτου της επίθεσης με πυρά χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού, ανακοίνωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές. Οι γαλλικές αρχές θεωρούσαν αρχικά ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, αν και οι έρευνες ανατέθηκαν και στις δύο περιπτώσεις σε εισαγγελείς του Παρισιού ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας που πραγματοποίησε την επίθεση στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού, είναι μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης «το δίκτυο του Μπιτ-Σομόν», στην οποία ανήκουν και οι δράστες της επίθεσης στη Charlie Hebdo. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο άνδρας αυτός γνωρίζει τους Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, τους δύο αδελφούς που είναι ύποπτοι για τη σφαγή 10 δημοσιογράφων και δύο αστυνομικών την Τετάρτη στη γαλλική σατιρική εφημερίδα.

Ο άνδρας που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και έφερε πυροβόλο και περίστροφο διέφυγε με ένα Renault Clio από το σημείο μετά την επίθεση και καταζητείται.

Οι τρεις άνδρες ήταν όλοι μέλη του δικτύου του Μπιτ-Σομόν, στο Παρίσι, η οποία εδώ και δέκα χρόνια στρατολογεί και στέλνει νεαρούς γάλλους εθελοντές στο Ιράκ για να πολεμούν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ύποπτος της επίθεσης στο Μονρούζ έχει ταυτοποιηθεί και δύο πρόσωπα “της οικογένειας του καταζητούμενου” συνελήφθησαν στο Γκρινί, νοτίως της γαλλικής πρωτεύουσας.

Έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των «ξένων μαχητών» θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, την Κυριακή 11η Ιανουαρίου, την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με αφορμή την απεχθή τρομοκρατική επίθεση στη Charlie Hebdo. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

Μετά τη λήξη της συνόδου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε σιωπηλή πορεία, παρουσία του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και πολλών πολιτικών αρχηγών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Έλληνας επίτροπος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην υπουργική σύνοδο στο Παρίσι, χθες βράδυ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, λέγοντας: «Είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική Charlie Hebdo.