Δεν… «βλέπει» τις δυτικές κυρώσεις ο Πούτιν – Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος

Δεν… «βλέπει» τις δυτικές κυρώσεις ο Πούτιν – Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος
Russian President Vladimir Putin gives a speech during an event to mark the 1160th anniversary of Russia's statehood in Veliky Novgorod on September 21, 2022. (Photo by Ilya PITALEV / SPUTNIK / AFP) Photo: AFP
Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε πως η Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη πως η Ρωσία είναι αρκετά σίγουρη πως θα «πάει μπροστά» παρά τις οικονομικές κυρώσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τους Δυτικούς, κατά την έναρξη της μεγάλης συνέντευξης Τύπου που δίνει με το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, που ερωτήθηκε για την αντοχή της οικονομίας στις κυρώσεις, η χώρα του διαθέτει ένα «επαρκές περιθώριο ασφαλείας» λόγω του «ισχυρού επιπέδου ενότητας της ρωσικής κοινωνίας», της «σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας» και της «αύξησης των στρατιωτικών ικανοτήτων» της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περιθώριο αυτό είναι «επαρκές όχι μόνο για να αισθάνεται αυτοπεποίθηση, αλλά και για να πάει μπροστά», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν παραδέχθηκε, ωστόσο, πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στη Ρωσία, και αναμένεται να διαμορφωθεί «στο 7,5%, ίσως λίγο περισσότερο στο 8%» στα τέλη του έτους, πηγή ανησυχίας ανάμεσα στον πληθυσμό, και υποσχέθηκε πως η Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τον αντιμετωπίσει.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος. «Αυτό δείχνει πως ανακάμψαμε από την πτώση του περασμένου έτους και πως έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: