Δέσμευση Μπάιντεν: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία

Δέσμευση Μπάιντεν: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία
epa10875818 US President Joe Biden (R) shakes hands with Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a bilateral meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 21 September 2023. Ukrainian President Zelensky is in Washington to meet with members of Congress at the US Capitol, the Pentagon and US President Joe Biden at the White House to make a case for further military aid. EPA/JULIA NIKHINSON / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με τη δημοσιονομική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με την απειλή της δημοσιονομικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους, την επομένη της έγκρισης από το Κογκρέσο μιας προσωρινής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

Η Γερουσία ενέκρινε χθες βράδυ ένα έκτακτο μέτρο με το οποίο θα επιτραπεί να συνεχιστεί να χρηματοδοτείται προσωρινά το ομοσπονδιακό κράτος, μόλις τρεις ώρες προτού ενσκήψει το shutdown, η αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών. Ωστόσο στο μέτρο που εγκρίθηκε δεν συμπεριλήφθη ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.

«Θέλω να πω στους συμμάχους μας, στον αμερικανικό λαό και στον λαό της Ουκρανίας, μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους που εμποδίζουν συνομιλίες για τις κρατικές δαπάνες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτάνει πια. (…) Κουράστηκα με τις ριψοκίνδυνες μικροπολιτικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα τόνισε πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύτηκαν να εγκρίνουν την επιπρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, μέσω ξεχωριστής ψηφοφορίας.

«Δεν μπορούμε για κανένα λόγο να επιτρέψουμε τη διακοπή της υποστήριξης της Αμερικής προς την Ουκρανία. Αναμένω από τον πρόεδρο της Βουλής να τηρήσει τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει τη έγκριση της βοήθειας και την υποστήριξη που απαιτείται για να βοηθηθεί η Ουκρανία καθώς αυτή αμύνεται κατά της επιθετικότητας και της βαρβαρότητας».

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να εμπιστευτεί τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι σε μελλοντικές συμφωνίες ο Μπάιντεν απάντησε: «Μόλις καταλήξαμε σε μια συμφωνία για την Ουκρανία, οπότε θα μάθουμε».

Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσινγκτον, ότι η ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής θα διατηρηθεί παρά την αντίθεση ορισμένων Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να προχωρήσουν γρήγορα για την αποφυγή μιας νέας κρίσης τον Νοέμβριο, όταν και λήγει η προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

«Προτρέπω έντονα τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου στο Κογκρέσο να μην περιμένουν. Μην σπαταλάτε χρόνο όπως κάνατε όλο το καλοκαίρι. Ψηφίστε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό ενός έτους. Τηρήστε τη συμφωνία που καταλήξαμε πριν από μερικούς μήνες».

Τα μέλη της Βουλής αναμένεται να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που ο Μπάιντεν ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

Ρεπουμπλικάνοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εναντιώθηκαν σθεναρά στη συμπερίληψη της βοήθειας στην Ουκρανία στο χθεσινό νομοσχέδιο, παρά το ότι είχαν ταχθεί υπέρ πιο μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του Μακάρθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής της Φλόριντα Ματ Γκέιτς, από το σκληροπυρηνικό πυρήνα της δεξιάς των Ρεπουμπλικανών, κατηγόρησε σήμερα τον Μακάρθι ότι «είπε ψέματα στους συντηρητικούς της Βουλής» και δήλωσε ότι θα κινηθεί για την αποπομπή του Μακάρθι από το πόστο του προέδρου της Βουλής.

«Σκοπεύω να καταθέσω πρόταση μομφής κατά του προέδρου (Κέβιν) Μακάρθι αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Γκέιτς στο CNN.

Απαντώντας ο Μακάρθι είπε ότι αναμένει να επιβιώσει από μια πρόταση δυσπιστίας κατά της προεδρίας του. Μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας θα αποτελέσει μια δοκιμασία για τον Μακάρθι, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία με 221-212 ψήφους.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να απαντήσει σήμερα αν οι Δημοκρατικοί πρέπει να υποστηρίξουν τον Μακάρθι στην περίπτωση που χρειαστεί ψήφους τους για να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος της Βουλής. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε λέγοντας ότι θα αφήσει αυτό στους Δημοκρατικούς ηγέτες στο Κογκρέσο να το αποφασίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: