Διχασμένες οι ΗΠΑ για τον πρώην αιχμάλωτο λοχία Μπέργκνταλ

Διχασμένες οι ΗΠΑ για τον πρώην αιχμάλωτο λοχία Μπέργκνταλ

«Κινδύνευε άμεσα η ζωή του», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας - Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επιστροφή του λοχία στη γενέτειρά του.

Την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να προχωρήσει στην επιχείρηση απελευθέρωσης του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ που κρατούνταν επί πέντε έτη από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, υπερασπίστηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, μιλώντας στο BBC.

Σύμφωνα με τον Χέιγκελ, η απόφαση να γίνει ανταλλαγή του Μπέργκνταλ με πέντε σημαίνοντα στελέχη των Ταλιμπάν που κρατούνταν στη φυλακή του Γκουαντανάμο, ήταν ομόφωνη στον Λευκό Οίκο, καθώς κρίθηκε ότι η ζωή του στρατιώτη «βρισκόταν σε κίνδυνο».

«Η κυβέρνηση Ομπάμα έπρεπε να δράσει άμεσα», είπε ο υπουργός, και εξήγησε ότι για αυτό δεν συμβουλεύτηκε προηγουμένως το Κονγκρέσο, το οποίο κανονικά πρέπει να ενημερώνεται 30 ημέρες πριν από την μεταφορά κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

«Αυτό κρίναμε με βάση τις πληροφορίες που διαθέταμε ότι η ζωή του, η υγεία του κινδύνευαν. Φαντάζεστε αν περιμέναμε, εκμεταλλευόμαστε τη διαρροή πληροφοριών σε ένα διάστημα ενός μήνα. Θα σας πω αυτό που γνωρίζω και έκρινα και επ’ αυτού, ότι θα θέταμε σοβαρά σε κίνδυνο την πιθανότητα να τον βγάλουμε κάποτε από το Αφγανιστάν», είπε ο Χέιγκελ. «Έτσι κρίναμε κι ήταν ομόφωνη η απόφαση, παρεμπιπτόντως… γιατί δεν θέλαμε να διακινδυνεύσουμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν επί σχεδόν πέντε χρόνια, παραδόθηκε σε μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το Σάββατο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων για την απελευθέρωσή του έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις στις ΗΠΑ, τόσο από πολιτικούς, της αντιπολίτευσης κυρίως, όσο και από οικογένειες θανόντων στρατιωτικών. Ορισμένοι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι δεν τους είχε ενημερώσει εγκαίρως, ενώ κάποιοι στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Μπέργκνταλ υποστηρίζουν ότι συνελήφθη αφού λιποτάκτησε.

Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν τις αρχές στο Άινταχο, τη γενέτειρα του Αμερικανού λοχία, να ακυρώσει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στα τέλη του μήνα, με αφορμή την απελευθέρωσή του από τους Ταλιμπάν και την επιστροφή του στην πατρίδα του

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία έδωσαν οι Ταλιμπάν

Λιποτάκτης ή ήρωας ο λοχίας Μπέργκνταλ;

 Η απίστευτη απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία από τους Ταλιμπάν