Die Zeit: Γιατί ο Άσμουσεν έφυγε τρέχοντας από το γραφείο του Βενιζέλου

Die Zeit: Γιατί ο Άσμουσεν έφυγε τρέχοντας από το γραφείο του Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε από το μέλος της ΕΚΤ να αναδιοργανώσουν τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Άρθρο που δημοσιεύεται στην γερμανική Die Zeit, υποστηρίζει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο ραντεβού που είχε με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γκέρκ Άσμουσεν, του ζήτησε να «αναδιοργανώσουν» τα στοιχεία που αφορούν το δημοσιονομικό κενό.

Το δημοσίευμα στο περιοδικό της εφημερίδας (Zeit Magazin) που φιλοξενεί εξασέλιδο πορτρέτο του Άσμουσεν, αφήνει σαφέστατες αιχμές ότι ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να «πειραχτούν» τα στοιχεία έτσι ώστε να «εμφανιστούν μικρότερα ή να εξαφανιστούν».

«Η φράση να αναδιοργανώσουμε τα στοιχεία, χαρακτηρίζει τη παλιά Ελλάδα για τον κ. Άσμουσεν, ο οποίος έφυγε σε κατάσταση σοκ από το γραφείο του κυρίου Βενιζέλου». Μετά τη συνάντηση τους στις 21 Αυγούστου, δεν έγιναν δηλώσεις τόσο από τον κ. Βενιζέλο όσο και από τον κ. Άσμουσεν.

Διαβάστε ακόμη: Στήριξη του προγράμματος ζήτησε ο Άσμουσεν από τον Τσίπρα

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015 – 2016 θα είναι κάτω από το 2% του ελληνικού ΑΕΠ . Πρόκειται για μια πρόβλεψη μικρότερη σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις της τρόικα. Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν τον περασμένο Ιούλιο, το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για τη διετία 2015 – 2016 εκτιμάται στο 2% του ΑΕΠ ή στα 4 δισ. ευρώ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το περιοδικό:
«During his Athens trip, Asmussen also meets with the deputy prime minister [Evangelos Venizelos]. They discuss the looming Greek budget gap. After their meeting, Asmussen almost flees from his office. He’s stunned. The deputy prime minister asked him whether the figures could not be changed, so that the gap would become smaller or even disappear. Reorganise the figures. For Asmussen, these words characterise the ‘old Greece’. And for outdated, inefficient systems for which he fundamentally has no understanding».

Διαβάστε την απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου