Δικάστηκε άραγε όλος ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων μαζί με τον Sam Bankman-Fried;

Δικάστηκε άραγε όλος ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων μαζί με τον Sam Bankman-Fried;
epa10770182 FTX founder Sam Bankman-Fried passes through a security checkpoint as he arrives at federal court for a bail hearing in New York, New York, USA, 26 July 2023. Bankman-Fried is facing federal charges over the collapse of his FTX cryptocurrency exchange. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πόσο επηρεάζει η καταδίκη του ιδρυτή της FTX τα cryptos;

Καθώς η δίκη του πρώην αστέρα των κρυπτονομισμάτων και ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, τα πρωτοσέλιδα έγραφαν ότι και τα κρυπτονομίσματα εν γένει δικάζονται.

Αλλά όταν ο Bankman-Fried κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος το βράδυ της Πέμπτης, μετά από λιγότερο από πέντε ώρες διαβουλεύσεων των ενόρκων, το bitcoin διαπραγματευόταν στην υψηλότερη τιμή του εδώ και ένα χρόνο.

Καθώς διαδραματιζόταν η σκηνή στην αίθουσα του δικαστηρίου, κατέστη σαφές ότι δεν ήταν τόσο τα κρυπτονομίσματα που δικάστηκαν όσο τα στερεότυπα – τόσο ο Bankman-Fried όσο και η εικόνα του ερασιτέχνη της τεχνολογίας που πιστεύει ότι είναι τόσο μεγάλη ιδιοφυΐα που μπορεί να πλουτίσει χωρίς τεχνογνωσία και με ατημέλητα μαλλιά σαν του Αϊνστάιν.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που βρισκόταν στο εδώλιο, ο Bankman-Fried παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα κρυπτονομίσματα. Δεν γνώριζε τίποτα ούτε για το χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Είπε ότι πίστευε ότι οι όροι παροχής υπηρεσιών της FTX επέτρεπαν στην Alameda Research, το στενά συνδεδεμένο με αυτήν hedge fund, να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια των πελατών της FTX με τον τρόπο που το έκανε, ενέργειες που οι εισαγγελείς και οι ένορκοι αποκάλεσαν απάτη. Όπως αναφέρει ο Guardian, στην ερώτηση τι γνώριζε για τα κρυπτονομίσματα πριν ιδρύσει την FTX, απάντησε: «Δεν είχα απολύτως καμία ιδέα για το πώς λειτουργούν. Ήξερα απλώς ότι ήταν πράγματα που μπορούσες να εμπορεύεσαι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δίκη δεν επικεντρώθηκε εκτενώς στην τεχνολογική ή νομική διακυβέρνηση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων ή του blockchain ως μέσο για την επίτευξη του σκοπού του Bankman-Fried. Αντίθετα, το κεντρικό ερώτημα ήταν αν ο κάποτε μεγιστάνας «υπεξαίρεσε και καταχράστηκε» τα χρήματα των πελατών του για τους δικούς του σκοπούς. Το έγκλημα είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η τραπεζική, αλλά διαπράττεται με μια νέα και ανεξέλεγκτη τεχνολογία.

Μια ματιά στο bitcoin σήμερα αποκαλύπτει τη συγκρουσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων. Εξαιτίας του Bankman-Fried, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων δεν είχαν ποτέ χειρότερη εικόνα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι το bitcoin θα αντέξει: το κρυπτονόμισμα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής ρυθμιστικής νίκης με την αναμενόμενη έγκριση των διαπραγματεύσεων μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων.

Επίσης, για τους γνώστες του κλάδου, το κάποτε παιδί-θαύμα δεν είναι ο μεσσίας των κρυπτονομισμάτων και τα κρυπτονομίσματα δεν μοιάζουν σαν κι αυτόν. Και μπορεί να έχουν δίκιο: τα κρυπτονομίσματα δεν είναι καταδικασμένα λόγω της καταδίκης του Bankman-Fried. Το Bitcoin είναι πολύτιμο, ειδικά αν αγοράσατε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους: η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 110% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Μια μόνιμη κληρονομιά της πτώσης του Bankman-Fried είναι ότι εγκαινίασε μια εποχή καταστολής του κλάδου των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ. Η Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης μήνυσε την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγόρησε την Coinbase ότι λειτουργεί ως μη εγγεγραμμένο ανταλλακτήριο κινητών αξιών, μεσίτης και πρακτορείο εκκαθάρισης συναλλαγών. Και οι δύο εταιρείες αρνούνται ότι έχουν διαπράξει αδικήματα.

Αν ο Bankman-Fried είχε κριθεί αθώος, θα μπορούσαμε να πούμε οριστικά ότι ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων είχε, στην πραγματικότητα, δικαστεί. Οι ένορκοι θα είχαν διαπράξει μια θεαματική πράξη πίστης στα κρυπτονομίσματα αθωώνοντας τον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: theguardian.com