Δίκη για την FTX: Ο Μπάνκμαν-Φριντ θα καταθέσει στο εδώλιο

Δίκη για την FTX: Ο Μπάνκμαν-Φριντ θα καταθέσει στο εδώλιο
NEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried leaves from Manhattan Federal Court after court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο 31χρονος έχει δηλώσει αθώος σε επτά κατηγορίες για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022 και προκάλεσε πανικό στην παγκόσμια αγορά των cryptos, πρόκειται να καταθέσει στη δίκη του για ποινική απάτη στο Μανχάταν, δήλωσε την Τετάρτη ο δικηγόρος του.

Ο Μαρκ Κόεν επιβεβαίωσε τα σχέδια του εντολέα του να ανέβει στο εδώλιο του μάρτυρα σε ακρόαση με τους εισαγγελείς και τον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση, στο τέλος ενός σχεδόν εβδομαδιαίου διαλείμματος στη δίκη. Ο 31χρονος Μπάνκμαν-Φριντ θα μπορούσε να καταθέσει ακόμα και την Πέμπτη, αφού οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν προγραμματίσει να καλέσουν τον τελευταίο μάρτυρα το πρωί.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε σχέδιο για την κλοπή καταθέσεων ύψους 10 δισ. δολαρίων από πελάτες της FTX. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων χρησιμοποίησε στη συνέχεια τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει πολιτικές συνεισφορές, αγορές ακινήτων και άλλες προσωπικές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 31χρονος έχει δηλώσει αθώος σε επτά κατηγορίες για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος. Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης, μετέδωσαν οι New York Times.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της δίκης, οι εισαγγελείς κάλεσαν μια σειρά από στενούς φίλους και συναδέλφους του Μπάνκμαν-Φριντ, οι οποίοι κατέθεσαν ότι ο ιδρυτής της FTX είπε ψέματα σε πελάτες, επενδυτές και δανειστές σχετικά με τη χρήση των χρημάτων των πελατών του χρηματιστηρίου καθώς έχτιζε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία.

Το ρίσκο

To Reuters αναφέρει πως για τους κατηγορούμενους για ποινικά αδικήματα η κατάθεση στο εδώλιο είναι επικίνδυνη, καθώς τους εκθέτει σε διερευνητική αντεξέταση από τους εισαγγελείς, οι οποίοι θα έρθουν «οπλισμένοι» με έγγραφα, μηνύματα και καταθέσεις από συνεργαζόμενους μάρτυρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν την αξιοπιστία του.

Αλλά η τάση του Μπάνκμαν-Φριντ για ρίσκο, η προθυμία του να μιλήσει δημόσια για τις κατηγορίες και η μη κολακευτική απεικόνιση του από τους εισαγγελείς στη δίκη μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι μπορεί να ποντάρει στο ότι μπορεί να πείσει τουλάχιστον έναν ένορκο ότι δεν είχε πρόθεση να διαπράξει απάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: