Οι δηλώσεις των επικεφαλής σε Ποτάμι, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ

Οι δηλώσεις των επικεφαλής σε Ποτάμι, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ

Πώς αξιολογούν οι κύριοι Θεοδωράκης, Κουτσούμπας και Καμμένος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ως ένα «πολιτικό άθλο» σε μία χώρα όπου «το παλιό πολιτικό σύστημα έχει γερές βάσεις στη κοινωνία και όχι πάντα υγιείς», χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης το ποσοστό του 6,6% που έλαβε το Ποτάμι.

«Μας ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μόνο και μόνο για τις αρχές μας, δεν θέλαμε και δεν είχαμε τίποτα να τους υποσχεθούμε, μας βοήθησαν άνθρωποι, απλοί πολίτες, που δεν είχαν οργανωθεί ποτέ σε κόμματα και βγήκαν στους δρόμους πήραν τις ιδέες μας και τις μετέφεραν στις πόλεις και τα χωριά. Δεν καταφέραμε να φθάσουμε παντού, σε κάθε περίπτωση καταφέραμε τα αδύνατα», είπε ο Στ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Το μόνο που υποσχεθηκαμε στον κόσμο και θα κάνουμε, είναι ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς, όμως, να την γκρεμίσουμε. Θα επιμείνουμε».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα, ανέφερε ότι «θεωρούμε πως έγινε ένα μικρό βήμα σήμερα με το αποτέλεσμα που κατέγραψε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές με ποσοστό που κυμαίνεται μέχρι αυτή την στιγμή, πάνω από 6% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και την εκλογή δύο ευρωβουλευτών».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε το αποτέλεσμα αυτό ως συνέχεια του αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής και ανέφερε ότι σε τρεις δήμους, Πάτρα, Πετρούπολη και Χαϊδάρι «πανηγυρικά οι υποψήφιοι του ΚΚΕ κέρδισαν την μάχη», ενώ «φαίνεται ότι έχει κερδηθεί και η Ικαρία».

«Το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά νέο πολιτικό σκηνικό προς όφελος του λαού μας. Βεβαίως καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτήν την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντιμονοπωλιακής-αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει έστω και συνθηματολογικά την εναντίωση με τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.»

Την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου το οποίο «θα διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο αντιμνημονιακών – πατριωτικών δυνάμεων», εξήγγειλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αργά απόψε το βράδυ, σε δήλωσή του αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος ουσιαστικά απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας «στο σύνολο των αντιμνημονιακών πατριωτικών δυνάμεων και των κινημάτων της πλατείας», είπε ότι τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα του δεν τον ικανοποιούν, έκανε δε λόγο για «πόλεμο» που δέχθηκε – όπως είπε -το κόμμα του, με αποκλεισμό από τα ΜΜΕ, κάτι το οποίο επηρέασε- σύμφωνα με τον κ. Καμμένο – την εκλογική επίδοση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «αποτυχία της κυβέρνησης και αποδοκιμασία» και είπε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εξέλεξε 7 από τους 21 ευρωβουλευτές.

Τέλος μιλώντας λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, είπε ότι στο συνέδριο θα τεθούν όλα τα θέματα «και σημάτων και ηγεσίας».

Διαβάστε ακόμη:

Νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, «άντεξε» η κυβέρνηση

Οι νικητές στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας