Δημοσκόπηση MRB: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ με 18,2 μονάδες

Δημοσκόπηση MRB: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ με 18,2 μονάδες
Πολίτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, Αθήνα Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. Διεξάγονται από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα οι Βουλευτικές Εκλογές 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι λένε οι πολίτες για οικονομία και κορωνοϊό-  «Βλέπουν» θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, καθώς προηγείται με 18,2%. Στην πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου (χρόνος διεξαγωγής 17-25 Ιουνίου 2020), στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 21,9%

Κίνημα Αλλαγής: 6,6%

ΚΚΕ: 5,2%

Ελληνική Λύση: 3,8%

ΜέΡΑ 25: 2,8%

Χρυσή Αυγή: 1,5%

«Άλλο Κόμμα»: 4,9%

«Αδιευκρίνιστη Ψήφος»: 13,2%.

Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 45,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 33,1% απαντά ΝΔ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.

Ικανότητα διακυβέρνησης

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Ανησυχία για τον κορωνοϊό

Αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.

Ανησυχία για την οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα

Το 62,1% των πολιτών απαντά ότι «το εισόδημα του νοικοκυριού έχει ήδη μειωθεί λόγω της πανδημίας» και «το εισόδημα του νοικοκυριού θα μειωθεί λόγω της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».