Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές η Πορτογαλία δεν βλέπει καθαρό νικητή

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές η Πορτογαλία δεν βλέπει καθαρό νικητή
A screen shows images of Portugal's Prime Minister Pedro Passos Coelho and Antonio Costa, the leader of the opposition Socialist party (PS), before their broadcast debate in Lisbon, Portugal, Portugal, September 17, 2015. REUTERS/Rafael Marchante - RTS1K8U

Σοσιαλιστές και συντηρητικοί μάχονται για την πρωτιά που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της χώρας.

Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου στην Πορτογαλία, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση διατηρεί ένα πολύ ελαφρύ προβάδισμα έναντι του απερχόμενου δεξιού συνασπισμού, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα, πρώην δημάρχου της Λισαβόνας, συγκεντρώνει ποσοστό 35,5% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 34% για τον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο νυν πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, σύμφωνα με μια έρευνα της κοινής γνώμης που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Eurosondagem.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso και μεταδόθηκε από το ιδιωτικό κανάλι SIC, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε ωστόσο να εξασφαλίσει 99 έως 102 έδρες από τις 230 του Κοινοβουλίου, έναντι μόνον 95 έως 101 εδρών για τους σοσιαλιστές.

Κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν φαίνεται συνεπώς να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένα κόμμα μπορεί να κερδίσει σε αριθμό ψήφων και ένα άλλο σε έδρες, δεν συνέβη ποτέ μετά τη μετάβαση της Πορτογαλίας στη δημοκρατία το 1974, όμως παραμένει πιθανό θεωρητικά.

Το Σύνταγμα της Πορτογαλίας ορίζει πως “ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη στιγμή που θα συμφωνήσουν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και λαμβανομένων υπόψη των εκλογικών αποτελεσμάτων”.

Από την τελευταία δημοσκόπηση του Eurosondagem, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ το ποσοστό του απερχόμενου συνασπισμού, που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD, κεντροδεξιά) και το CDS (δεξιά), μειώθηκε κατά μία μονάδα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που συμμαχεί με τους Πράσινους, συγκεντρώνει ποσοστό 10,3% στην πρόθεση ψήφου και το Αριστερό Μπλοκ ποσοστό 5,2%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.510 ανθρώπων, 20,5% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι.